matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomiany Rozwiąż rówanie:
Krzysztof:
2x
3
+7x
2
+7x+2=0
26 sie 16:22
Mei Lin:
W(x)=2x
2
+7x
2
+7x+2 Wielomian symetryczny stąd W(−1)=0 (2x
3
+7x
2
+7x+2)/(x+1)= 2x
2
+5x+2 2x
2
+5x+2=0 Δ=25−16=9
−5−3
x
1
=
=−2
4
−5+3
1
x
2
=
=−
4
2
1
x=−2 lub x=−1 lub x=−
2
11 mar 12:48