udowodnij
majkaa: Końce odcinka AB leżą na dwóch równoległych prostych i przez środek O tego odcinka prowadzimy
dowolny odcinek CD którego końce leżą na tych samych równoległych. Udowodnij że CO = OD
26 sie 17:00
zakręconaa: o ile dobrze mi się wydaje, wychodzi równoległobok i na jego własnościach powinnaś oprzeć dowód
26 sie 20:45
Eta:

ponieważ punkt O jest środkiem odcinka AB to: |AO|=|OB|
|∡DBO|=|∡OAC| i |∡DBO|= |∡ACO| −−−− bo to kąty naprzemianległe
zatem ΔACO ~ ΔDBO bo wszystkie miary odpowiednich kątów są równe
| | |BO| | | |CO| | |
to: |
| = |
| |
| | |OA| | | |OD| | |
| | |CO| | |
1 = |
| => |CO|=|OD| |
| | |OD| | |
c.n.u
26 sie 20:52