równanie
zakręconaa: Witam, właśnie zaczęłam liczyć zbiór Kiełbasy i wstyd się przyznać ale poległam już na
pierwszej stronie

Należy obliczyć równania:
a)
x
√3 +
√3=x+3
b)
(x−2)(x+2)=x(x+4)−4(x+1)
w obu równaniach wychodzi mi 0=0 i nie mam pomysłu jak zostawić x aby się nie zerował...
26 sie 20:42
ICSP: x
√3 − x = 3
√3
x(
√3−1) = 3
√3
x(
√3−1) =
√3(
√3−1)
x =
√3
Wyglądasz na osobę która potrafi usunąć niewymierność z mianownika
26 sie 20:44
ICSP: x2 − 4 = x2 + 4x − 4x − 4 ⇔ x2 − 4 = x2 − 4 ⇔ 0 = 0 czyli równanie jest spełnione dla
każdej liczby
26 sie 20:46
sushi_ gg6397228:
a) przenies wiadome na jedna trone, reszta na druga; potem wyciagnij x przed nawias
podziel przez nawias i usun niewymiernosc
x2 −4 = x2 +4x −4x−4 −−> to oznacza ze rownanie jest prawdziwe dla kazdego x
26 sie 20:47
zakręconaa: hahah dziękuję bardzo, pierwsze to chyba jakaś blokada umysłowa była bo banalnie proste
przecież jest

a drugie wychodziło mi 0=0 a ja cały czas uparcie dążyłam do formy x=...
jeszcze raz wszystkim dziękuję za odblokowanie
26 sie 20:51