uzasadnij
majkaa: W kątach przyległych ABC, DBC poprowadzono dwusieczne i prostą, równoległą do AD, która
przecina te dwusieczne odpowiednio w punktach E i F zaś ramię BC przecina w punkcie K.
Uzasadnij żę EK = KF
26 sie 16:58
Jack:
pobaw się kątami. Oznacz kąt CBD=α, kąt CBA=180o−α, skorzystaj z tego że masz do czynienia z
dwusieczną. Pamiętaj, że gdy w trójkącie dwa kąty są takie same, to trójkąt jest
równoramienny. Powinno wyjść bez większych problemów...
26 sie 18:52
majkaa: mogłbyś to dokładnie rozpisać? proszębardzo
26 sie 22:27
rumpek:

Na rysunku zauważ:
∡ABE jest równy kątowi ∡BEK ponieważ są to kąty naprzemianległe więc trójkąt EKB jest
równoramienny, zatem: |EK| = |KB|
∡DBF jest równy kątowi ∡BFK bo również są to kąty naprzemianległe więc również trójką BFK jest
równoramienny, co oznacza: |KB| = |KF|
A skoro:
|EK| = |KB| = |KF|, czyli |EK| = |KF|
c.n.u.
27 sie 00:10