Oblicz długość odcinków stycznych
Sephiroth: z punktu A, takiego że A=(6;5), poprowadzono styczne do okręgu o równaniu(x−3)2+(y−1)2=5.
Oblicz długość każdego z odcinków stycznych, których końcami sa punkt A i punkty B oraz C
26 sie 22:38
rumpek: Jeżeli punkt A nie znajduje się w / na okręgu o wzorze (x − 3)
2 + (y − 1)
2 = 5 to wyznaczasz
równanie prostej (nie będzie ono pełne) i podstawiasz pod równanie okręgu zamiast y.
Otrzymasz ładne równanie z parametrem gdzie go otrzymasz z Δ. No i jak będziesz miał tę dwie
proste to tylko podstawiasz je pod to równanie okręgu i masz punkt B i C. Następnie liczysz
odległość między punktami A B oraz AC

Pozdrawiam
26 sie 23:52