Sławek:
Znajdź wszystkie pierwiastki równania
| | π | |
cosx − cos(x− |
| ) = sin3x |
| | 2 | |
w przedziale (−π; π)
26 sie 15:25
TOmek: Czy poprawna jest zamiana
| | π | |
cos(x− |
| )=cos(x−90) = − cos(90−x)= − sinx ? |
| | 2 | |
26 sie 15:49
Sławek:
cos(x − y) = cosx*cosy + sinx*siny
cos(x − 90) = cosx * cos90 + sinx *sin90
cosx * 0 + sinx *1 = sinx
26 sie 15:58
TOmek: Sławku odpowiesz mi na pytanie z mojego powyzszego postu? Z góry dziekuje
26 sie 15:59
Sławek:
Wydaje mi się, że już odpowiedziałem. Ale spróbuję jeszcze raz po kolei:
funkcja cosinus jest parzysta, więc
cos(x)= cos(−x)
czyli
cos(x−90) = cos(90−x)
ze wzorów redukcyjnych wynika, że
cos(90−x) = sinx
26 sie 16:25