nierówności
ola: Mam pytanie, jak mam nierówność (x − 3 )(x+5)> 0 to mam pomnożyć między siebie te nawiasy, a
potem wyciągnąć x
1 i x
2 
?
26 sie 19:19
ICSP: a po co?
z postaci iloczynowje możesz odeczytać pierwiastki : x−3 = 0 ⇔ x = 3 oraz x+5 = 0 ⇔ x = −5
Jednak jeżeli bardzo chcesz mnożyć i liczyć x1 i x2 to możesz tak zrobić.
26 sie 19:20
ola: dzięki, nie pomyślałam

Ale mi wyszło −3 i 5 xD jej zaraz sprawdzę błąd
26 sie 19:24
ola: wyszło mi tak z x1 i x2 xD
26 sie 19:25
ola: znalazłam błąd
26 sie 19:27
ICSP:
26 sie 19:28
ICSP: dam ci zadanie

wiedząc że (x−i)(x+i) = x
2 + 1
Wyznacz wartość "parametru" i
26 sie 19:29
ola: dziękuję ICSP, więc odp (−5,3)
26 sie 19:29
ICSP: odp. zła

Chyba że źle znak postawiłaś.
26 sie 19:30
ola: aaa już robię twoje zadanie

za 1 min, no może dłużej
26 sie 19:30
ola: nie ICSP to była odp; do mojego pytania wcześniej xD
26 sie 19:31
ola: i równa się 1 ?
26 sie 19:33
def: ola: źle, zastanów się, bo to podchwytliwe zadanie
26 sie 19:36
ola: bo to tak leci x2 − i2 = x2 =1
26 sie 19:37
ola: znaczy x2 − i2 = x2 − 1
26 sie 19:37
def: Po prawej stronie plus powinien być.
26 sie 19:38
ola: a tak, niechcący ten − xD
26 sie 19:39
ola: to 0 ?
26 sie 19:40
ola: cofam, ale palnęłam xD
26 sie 19:40
ola: x2 − i2 − x2 +1
26 sie 19:41
ola: − i2 + 1
26 sie 19:42
def: a gdzie równa się?
26 sie 19:42
ola: no nie wiem ( 0,0) ?
26 sie 19:43
ola: − i2 + 1 = 0 xD
26 sie 19:44
ola: mam zaćmienie księżyca
26 sie 19:45
def: źle zamiast minusa jest plus
26 sie 19:45
ola: jak to ?
26 sie 19:46
ola: to równanie
26 sie 19:47
def: (x−i)(x+i) = x2 + 1
x2−i2=x2+1
−i2=1
i2=−1
To teraz odpowiedź jaka będzie?
26 sie 19:49
ola: bierzemy ze wzoru na a2 − b2
26 sie 19:49
ola: x2 − i2 − x2 −1
−i2−1
−i2= 1 / −
i2 = −1
ja nie mogę jaki na początku głupi błąd zrobiłam, jej ja nie mogę
26 sie 19:52
def: No ale jeszcze odpowiedzi brakuje, jaka będzie?
26 sie 19:52
ola: ja tak na początku zrobiłam, ale minus mi się zbuntował, i źle go przepisałam xD
26 sie 19:53
ola: nie ma rozwiązania, bo nie można pierwiastkować liczby ujemnej
26 sie 19:55
ola: czekaj , znów palnęłam xD
26 sie 19:55
ola: 2 ?
26 sie 19:56
ola: pewnie znów palnęłam
26 sie 19:57
def: Brawo!

Chcesz następne zadanie? Jak tak to powiedz z której jesteś klasy, bym wiedział jaki poziom
dawać
26 sie 19:58
def: wcześniej było dobrze, brak rozwiązań!
26 sie 19:58
ola: to wszystko przez stres, jak możesz to po prostu poziom liceum, bo my w szkole nic po kolei nie
robimy.
26 sie 20:00
ola: 
czekam
26 sie 20:01
ola: z niecierpliwością
26 sie 20:01
Krzysztof: to ja mam zdania jak byście mogli mi rozwiązać to byłbym wdzięczny
1) x3+x−2
2) 2x3+7x2+7x+2=0
26 sie 20:03
ola: a dobra xD
26 sie 20:04
ola: 13 + 1 − 2 = 1+1−2 = 0 tak ?
26 sie 20:06
ola: z twierdzenia Bezout
26 sie 20:07
ola: Bezouta
26 sie 20:07
def: To nie z tw. Bezouta tylko z tw. o pierwiastkach wymiernych.
26 sie 20:09
ola: aaa to spoko, zaraz zrobię
26 sie 20:12
ICSP: odp do twojej nierówności to : x∊(−∞;−5) suma (3;+∞) chyba że źle znak napisałaś.
26 sie 20:13
def: To co napisałaś wynikło z tw. o pierwiastkach wymiernych, a dopiero jak dzielisz to korzystasz
z tw. Bezouta
26 sie 20:13
ola: ICSP zaraz sprawdzę, dziękuję
26 sie 20:15
ola: def cha cha cha xD to są dzielniki 2,−2,1, −1
26 sie 20:18
def: ?
26 sie 20:22
ola: def nie martw się ja też tego nie rozumiem co napisałam xD
26 sie 20:23
ola: idę do działu wielomiany, bo coś mi z mózgiem się dzieję

nie najpierw do sklepu
26 sie 20:24
def: a w jakim my dziale jesteśmy?
26 sie 20:24
ICSP: to może dla oli kolejne zadanie:
rozłóż x4 + 1
26 sie 20:35
ola: byłam w sklepie

już robię
26 sie 20:48
ola: x4 + 14
26 sie 21:00
ICSP: 1 = 1n i co z tego?
26 sie 21:01
ola: sorry xD jej
26 sie 21:01
ICSP: no to masz zagadkę
26 sie 21:01
ola: nie o to chodzi tylko ten + , ale ja bym tak zrobiła (x2 +1)(x2−1)
26 sie 21:08
ola: potem (x2 +1)(x2 − 1) (x2 − 1)
26 sie 21:10
ICSP: (x2 +1)(x2 − 1) = (x2)2 − 12 = x4 − 1 ≠ x4 + 1
26 sie 21:10
ola: najłatwiej to na t
26 sie 21:11
ola: ICSP dawaj więcej xD
26 sie 21:12
ICSP: no to daję ci bardzo dużo czasu aby się nad tym przykładem zastanowić. Kiedyś jak wpadniesz na
pomysł to napiszesz rozwiązanie.
Na razie trzymaj taki:
x4 + x2 + x2 + 1 = 0
26 sie 21:13
ola: y x2(x2 +1)(x2 +1) = 0
(x2 +1)(x2 −1) nie ma rozwiązania
26 sie 21:18
ola: te y na początku to niechcący xD
26 sie 21:18
ola: znaczy powinno wyjść ( x
2 + 1)( x
2 + 1)

?
26 sie 21:19
ICSP: x4 + 2x2 + 1 = (x2 + 1)2
brak rozwiązań.
26 sie 21:23
ICSP: a teraz x4 − x2 − x2 + 1
26 sie 21:23
ola: jej wzór skróconego mnożenia
26 sie 21:26
ola: ( x2 + 1 )( x2 − 1) też brak rozwiązań
26 sie 21:28
ola:
26 sie 21:28
ICSP: Na pewno?
26 sie 21:29
ola: minus faktycznie, przy dodatnich nie ma rozwiązania x = 1 i x = − 1
26 sie 21:34
ola: ale też nie da się pierwiastkować liczby ujemnej
26 sie 21:35
ola: chyba nie ma
26 sie 21:36
ICSP: da się
26 sie 21:37
ola: x = 1 i x = −1
26 sie 21:37
ICSP: tzn.
Oczywiście masz rację. Pierwiastki z liczb ujemnych nie istnieją
xD
26 sie 21:37
ola: 
już mi się w głowie miesza , no nie zrobię x= −
√1 x =
√1 xD
26 sie 21:41
ICSP: √1 = 1
26 sie 21:41
ola: to tylko x = 1
26 sie 21:43
ola: jej co to ma być ja chyba się cofam xD
26 sie 21:44
ICSP: x2 −1 = (x−1)(x+1)
x = 1 v x = −1
26 sie 21:44
ola: chyba idę do działu wielomiany się pouczyć xD
26 sie 21:44
ola: ICSP to tak powyżej napisałam xD
26 sie 21:45
ICSP: wiec w czym jest problem?
26 sie 21:46
ola: no to znaczy, że jednak nie jest ze mną tak źle
26 sie 21:48
ola: to jak możesz to możesz mi dać jeszcze jakieś zad
26 sie 21:51
ola: albo nie będę cię już nudzić, bo pewnie dla ciebie to banał, to pójdę do działu po prostu.
Dzięki za pomoc
26 sie 21:52
ICSP: i tak nie mam co robić.
Wiedząc że i2 = −1 wyznacz pierwiastki trójmianu kwadratowego:
x2 + x +1
26 sie 21:58
ola: a do czego potrzebne jest i2 ? Sorry, za głupie pytanie, ale nie rozumiem.
26 sie 22:05
ola: W(1) = ? o to chodzi ?
26 sie 22:09
ola: pierwiastek wielomianu to miejsce zerowe
26 sie 22:11
ola: dobra idę chyba sobie poczytać, muszę się zrelaksowawszy xD
26 sie 22:11
ola: dzięki za wszystko
26 sie 22:12
omfg: ola=Kici?
26 sie 22:18
ICSP: policz deltę i zauważ że −x = −1 * x
26 sie 22:32