Mam problem z rozwiązaniem z granicy funkcji
doniu: Witam. Ten przykład stoję i nie potrafię dalej rozwiązywać korzystania ze wzorach
trygonometrycznych, bo po prostu nie wyszło dobrze.
Mam zadanie:
| | 1−cos3x | |
limx→0 |
| = |
| | x*sin(2x) | |
| | (1−cosx)*(cos2x+cosx+1) | |
limx→0 |
| = |
| | x*sin(2x) | |
| | (1−cosx)*(cos2x+cosx+1) | |
limx→0 |
| = ..... |
| | x*2sinx*cosx | |
co dalej?
Będę wdzięczny za pomoc
26 sie 20:02
Trivial:
| | 1−cos3x | | 1−cos3x | | 2x | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| * |
| = |
| | xsin2x | | 2x2 | | sin2x | |
| | 1−cos3x | | 3cos2x | sinx | | 3 | |
= limx→0 |
| =[H]= limx→0 |
|
| = |
| . |
| | 2x2 | | 4 | x | | 4 | |
26 sie 20:44
Trivial:
Można też bez de l'Hospitala:
| | (1−cosx)(1+cosx+cos2x) | | 3 | |
= limx→0 |
| = |
| . |
| | | | x2 | | sin2x | | 2(1−cosx)(1+cosx)* |
| * |
| | | | sin2x | | 2x | |
| | 4 | |
[nie chciało mi się przepisywać

]
26 sie 21:22
doniu: Trivial, bardzo ci dziękuję za pomoc.
Zastanawiam skąd to wzięło przykład bez de l'Hospitala. W mianowniku
x*sin(2x) zmienia na
| | x2 | | sin2x | |
2(1−cosx)(1+cosx)* |
| * |
| |
| | sin2x | | 2x | |
27 sie 13:43
Trivial:
Ja robiłem to na kartce stopniowo. Zaznaczyłem, że nie chciało mi się przepisywać.

W takich przykładach, zazwyczaj chodzi o to, aby pozbywać się po kolei symboli nieoznaczonych,
| | sinx | |
przez wykorzystanie faktu, że limx→0 |
| = 1 i wzorów skróconego mnożenia. |
| | x | |
Więc:
| | 1−cosx | | 1−cosx | |
Teraz trzeba się pozbyć jakoś |
| = |
| = |
| | 2x2 | | | |
| | 1−cosx | | 1−cosx | |
= |
| = |
| |
| | | | | | x2 | | 2(1−cosx)(1+cosx)* |
| | | | sin2x | |
| |
A więc ostatecznie:
| | (1−cosx)(1+cosx+cos2x) | | 3 | |
= |
| → |
| . |
| | | | x2 | | sin2x | | 2(1−cosx)(1+cosx)* |
| * |
| | | | sin2x | | 2x | |
| | 4 | |
27 sie 13:51
doniu: Travial, jeszcze raz bardzo ci dzięki za pomoc. W następnym razem jak coś problem napiszę do
Ciebie. Wszystko zrozumiem, lecz czuję, że trzeba mocno wykombinować ze wzoru. Nie potrafię
tak myśleć. Brawo jesteś genialny.

27 sie 16:50
Eta:
potwierdzam
27 sie 18:00
Trivial:
27 sie 18:03