Ciąg geometryczny
bambi: Wyznacz ciąg geometryczny mając dane:
Z góry dziękuję za pomoc
26 sie 10:56
TOmek: a1+a1*q3=0
a1*q+a1*q3=8
26 sie 11:00
bambi: I jak to dalej rozwiązać? Podzielić pierwsze równanie przez drugie?
26 sie 11:03
pomoc: przepisałes na pewnoe dobrze dane
26 sie 11:22
bambi: Tak, dane są na pewno dobre.
26 sie 11:26
pomoc:
a
1(1+q
3)=0
8q
3=−8
q=−1
wiemy ,ze a
1=a
4 więc
a
1=a
1*q
3
a
1=a
1*(−1)
a
1≠−a
1
błąd w zadaniu
26 sie 11:27
bambi: Ja zrobiłam to w ten sposób:
q=−1
−a
1−a
1=8
−2a
1=8
a
1=−4
Mógłby ktoś to sprawdzić
26 sie 11:35
bambi: Do pomoc: Wiemy, że a1=−a4
Teraz już by się zgadzało?
26 sie 11:39
pomoc: ta
26 sie 11:49
bambi: A mógłbyś/mogłabyś jeszcze sprawdzić mój sposób rozwiązania?
26 sie 11:50
TOmek: a1=−4
q=−1
a1+a4=0
−4+(−4)*(−1)=0
−4+4=0
dobrze, ładnie Ci wyszło
26 sie 12:05
bambi: Bardzo Wam dziękuję za pomoc.
26 sie 12:39