uzasadnij
majkaa: wewnątrz trójkąta ABC wybrano dowolny punkt S. Uzasadnij że |kątCSB| > |kątCAB|
26 sie 17:08
majkaa: proszę o pomoc
26 sie 18:22
Jack:
zobacz co się dzieje z kątami przy wierzchołkach B i C, gdy dorysujesz odcinki do punktu S
(zauważ, że kąt B w obu trójkątach jest takich sam).
26 sie 18:45
TPB:

∡BSC = 180
0−α−β
∡BAC = 180
0 − α−β−γ−δ
∡BSC−∡BAC = 180
0−α−β−180
0+α+β+γ+δ = γ+δ
∡BSC − ∡BAC = γ+δ>0 ⇒ ∡BSC−∡BAC >0 ⇔ ∡BSC>∡BAC
c.b.d.o.
26 sie 19:04
Jack:
no tak, literówka: B i C się zmniejszają a A się nie zmienia... Niemniej masz już
rozwiązanie.
26 sie 19:09