Proszę o pomoc Trójkąty....równania
Sephiroth: Wierzchołkami trójkąta ABC są punkty A=(−4;2) B=(−1;−3), C=(4;1) Napisz równanie prostej, w
której zawiera się wysokość DC trójkąta ABC, poprowadzona z wierzchołka C.
Prosiłbym o dokładne opisanie lub rozwiązanie zadania...gdyz jest to jedne z zadań których
poprostu nie umiałem zrobić...
26 sie 22:32
rumpek:
Na samą logikę to wysokość pada na podstawę pod kątem 90
o. Czyli oblicz wpierw równanie
przechodzące przez punkt A i B (wyznacz wzór funkcji liniowej) następnie tworzysz równanie
prostej prostopadłej przechodzącej przez punkt C. I Zadanie rozwiązane − to tak na logikę

Pozdrawiam
26 sie 23:49
Gustlik: Rumpek, nie potrzeba wyznaczać całej funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez A i
B, wystarczy sam współczynnik kierunkowy. Jest na to wzór:
| | 1 | |
a potem korzystamy z warunku prostopadłości prostych a2=− |
| , mamy współczynnik |
| | a1 | |
kierunkowy prostej prostopadłej i ciąg dalszy jak opisałeś. Jest po prostu krócej, a na
maturze i sprawdzianie czas jest cenniejszy od pieniądza.
28 sie 00:53
rumpek: Zgadzam się
Gustlik
28 sie 00:59
Gustlik:
28 sie 01:09