matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 24.10.2018
Zadania
Odp.
1
takidrugi:
Czy grupa może mieć określone dwa działania (G, +, *)?
1
Adam:
W równoległościanie o podstawach ABCD i A'B'C'D' równoległe są krawędzie AA', BB', CC' oraz DD'.
6
matura :
W trójkącie prostokątnym ABC dane są długości przeciwprostokątnej |BC|=a i dwusiecznej |AD|=d
1
Clst:
Rozwiąż równanie zesplone: z*|z|−4
√
2
*z+3i=0
11
Jolanta:
Mogłabym prosić o wynik ? Dla jakiej wartosci parametru k funkcja y=(k+1)x
2
−kx+2k−3 nie przyjmuje wartości ujemnych
5
pheri:
4
Narysuj wykres funkcji: f(x)=−|
−1|
x+2
Moje etapy przekształceń wyglądają następująco:
35
Dominik:
Jak to ugryźć?
2
lenaa:
Jurek ma 12 przyjaciół: 7 kobiet i 5 mężczyzn. W tym gronie są Karol i Janka. Tylko siedmioro z nich może zaprosić na premierę swojego filmu i wyboru chce
3
Clst:
Rozwiąż równanie zespolone:
2
miki:
Wytłumaczy mi ktos tak na chłopski rozum co to są cyfry znaczące i poprawne?
0
Łukasz:
W pewnym kraju jest 66 miast. Każde dwa połączone są jednym z czterech środków komunikacji (kolej, autobus, statek, samolot). Wykaż,
1
Andrzej:
Witajcie, mam problem z zadaniem. Ciąg określony jest rekurencyjnie. Należy udowodnić, że każdy z wyrazów równa się 0
5
Kuba:
Witam proszę rozwiaznaie zadania, z góry dziękuję. Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zaleznosci od wartosci parametru m. W przypadku istnienia
3
lenaa:
W laboratorium pracuje 8 osób, które na potrzeby badań mają utworzyć dwa zespoły czteroosobowe. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że Lena i Stefan nie będą w tym
3
Nick:
witam, mam problem z takim zadaniem z wartością bezwzględną. Otóż:
2
matem:
Rzucono 10 razy symetryczną kostką do gry. Uzasadnij, że prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że w pierwszym rzucie otrzymano sześć oczek pod warunkiem, że otrzymano
3
Anonek:
Hej miałem sobie taki o to przykład 3|7
n
−1. Coś mi wyszło, ale jakoś zbyt łatwo mi to poszło i coś czuje, że jest źle, jakby ktoś mógł spojrzeć i ew. mi wytłumaczyć co jest nie tak.
2
mietek:
Chciał bym udowodnić sin(nx)=
e
−inx
−e
inx
2i
( sin(nx)= (e
−inx
−e
inx
)/(2i) ) jedyne co mi
0
Studentka:
Zadanie z geometrii wykreślnej, proszę o pomoc. Wyznaczyć odległość między prostymi a i b prostopadłymi do tła.
1
dominik:
wyznacz zbiór wartości: (x
2
+1)/x
1
Tob:
Witam, mam problem z tym przykładem lim n→ nieskończoność ((−8/10)
n
)/(2n−5) Nie mam pojęcia czemu całość dąży do 0. Największy mam problem ze zrozumieniem (−8/10)
n
0
6,167:
potrzebuje wyliczyc niepewnosc pomiaru z a (prosta aproksymująca), która jest wyznacznikiem funkcji liniowej ax+b
10
brakpomyslu :
Klasy równoważności.
2
AgnieszkaKarolina:
Obliczyć
1
Smerf:
Oblicz wysokość ostrosłupa ABCD opuszczoną z wierzchołka D, mając dane wektory: AB = x + 2y + z, AC = 2x + 5y + 4z, AD = 3x + 3y + 5z i wiedząc, że wektory x, y, z są
1
Marek:
Dany jest trójmian kwadratowy:
3
pelo123:
Uzasadnij, że 3
(
log 2) = 2
(
log 3)
3
Jacek:
W zadaniu chodzi o to żeby liczbę zapisać w postaci pierwiastka i wyłączyć czynnik przed znak pierwiastka tak, aby pod pierwiastkiem została możliwie najmniejsza liczba naturalna.
3
Ola5:
Rozwiąż algebraicznie i graficznie układy równań; 1)
7
pheri:
Znajdź wszystkie pary liczb x i y, ktore spełniają równanie x+y=xy
1
Dzikus:
Proszę o pomoc z określeniem monotoniczności funkcji.
6
Pyll:
Rozwiąż równanie: −2x
4
+3x
2
+5=0
7
Dzikus:
x
y=
lnx
y=x
2
*e
−x
2
abbcc:
Sześcian ABCDA'B'C'D' o krawędzi 5
√
2
przecięto płaszczyzną przechodzącą przez wierzchołki A i C oraz przez środek krawędzi A'D'.
1
kaka:
Im [(z+1)3/(z−1)] oblicz
1
K:
Dane jest funkcja g(x)=−x
2
+(2−k)x−2m i x należy do rzeczywistych Dobierz parametry k i m tak aby funkcja ta przyjmowała wartości niedodatnie w zbiorze
2
Miuosh:
Dane są punkty A(−4,7) B(6, −8). Wyznacz współrzędne punktu P, który dzieli odcinek AB w stosunku 2:3. Rozpatrz dwa przypadki.
0
johnny:
Znajdz brakujące elementy macierzy obrotu:
3
Bose:
Udowadniam ze ciag
n
√
2
jest malejacy. Czyli pierwiastek z 2 do n+1 −
n
√
2
<0 . Mam problem z rozpisaniem tego.
2
Mateusz:
Wyznacz liczbę pierwiastków równania w zależności od parametru m
2|x|
=m
1+x
2
4
pierogi:
1−2x
1
1
i
i
gdy x≠0 i x≠1
x−x
2
x−1
x
2
−1
1
Marchewcia:
Przypuśćmy, że samochody nadchodzą do salonu samochodowego w partiach po 10 sztuk i że ze względów oszczędnościowych tylko 5 sztuk z każdej partii bada się z punktu widzenia wymagań
2
lllll:
Znajdź złożenie funkcji f⬡f, g⬡f, f⬡g
3
Aleksandr:
Cześć. Może ktoś to sprawdzić? Z talii 52 kart losujemy 3 bez zwracania. Ile możliwych ciągów kart możemy uzyskać? Oblicz
2
ania:
∫ (2x−3)/(5x−5)
8
,:
Dane jest N osób. Każda, której zadamy pytanie odpowie A albo B.
9
wielokąt:
:::rysunek::: Sprawdź, czy czworokąt ABCD o danych przedstawionych na rysunku jest trapezem. Jeśli tak, to
2
wielokąt:
Nierównoległe boki AD i BC trapezu ABCD zawierają się w prostych prostopadłych. Wiedząc, że |AD|=|DC|=8 oraz |<ABC|=30
o
, oblicz pole i obwód tego trapezu.
14
Krzysiu:
Jaka jest styczna do funkcji a
x
?
5
Dan09:
Dane są równania
3
uczen:
Pytanie co do Symbolu Newtona:
n
2
n!
n!
1
=
=
=
2!·(n−2)!
2n!(n−1)(n−2)
2(n−1)(n−2)
10
lenaa:
Ze zbioru liczb naturalnych od 1 do 50 wybieramy losowo dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania liczb:
2
lenaa:
Spośród 18 osób, wśród których jest 10 kobiet i 8 mężczyzn, wybieramy losowo 5 osób. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wybierzemy 3 kobiety i 2 mężczyzn.
10
Jakub:
Mam problem z zadaniem: Rozwiąż w liczbach całkowitych