matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 22.5.2015
Zadania
Odp.
2
Olaa:
Wyznacz wartość współczynnika c fcji kwadratowej dla której jest spełniony warunek: a) y=2x
2
−x+c fcja rosnie (−
∞
,5> fcja maleje <5,
∞
)
0
Ania:
Wyznaczyć prawdopodobieństwo zdarzenia Dane:
1
Ania:
Dane: P(B') =
3
4
1
biedny student:
wyznacz promien zbieznosci i sume szeregu :
∞
1
magda69:
Praca wyjscia dla metalu wynosi 4.8 × 10
−19
J. Pada na jego powierzchnie 3000 fotonow o energii 6eV i 6000 fotonow o energii 3eV.
1
karosia:
ile to jest pierwiastek trzeciego stopnia z (8√5 − 15) proszę o pomoc! czy da sie to wyciagnac?
0
mat:
Zdefiniowac funkcje f swiadczaca o rownolicznosci zbiorow (przedzialow) A=[0,2], B=[0,3].
1
asd:
Pokazać, że jeżeli szereg
∞
8
biedny student:
Oblicz calke
5
rafciooo:
Witam. Mam pytanie. Jestem w trakcie robienia pewnego zadania i potrzebuję pomocy: x∊<−1,2>
5
mikuś:
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań
3
MalyPolak:
Wartość Wyrażenia tg 32°−tg 148° jest równy A. tg 180°
9
biedny student:
obliczyłąm całke nieoznaczoną, ale nie wiem jak policzyc oznaczoną w granicach : gorna : 0
4
bubi:
Właściciel sklepu kupuje aparaty fotograficzne, płacąc producentowi 120 zł za sztukę; następnie sprzedaje miesięcznie 40 sztuk takich aparatów po 180 zł za sztukę. Sprzedawca oszacował, że
0
Lessi:
Oblicz opór walcowego przewodnika miedzianego o średnicy D=4mm jeżeli jego masa m= 100 kg. Gęstość miedzi d= 8900 kg/m
3
, a opór właściwy ρ=1,7 * 10
−
8 Ω*m.
12
gruby:
x
2
−10x+25
−3x
2
+15x
0
ANGEL:
W doświadczeniu 1 czynnikowym zbadano wpływ ilości wysiewu (ziaren/m2) na plonowanie żyta (dt/ha). Układ doświadczenia bloki losowe
5
biedny student:
oblicz całkę
9
krykson:
cos
2
10+cos
2
80+ctg
2
40+ctg
2
50−2sin 45−ctg 60
0
darek:
Oznaczanie pierwiastków za pomocą emisyjnego widma liniowego Rachunek nie pewności
4
całkowy:
2
x
∫
dx jakie dać podstawienie. Musi być przez podstawienie koniecznie, takie
√
1−4
x
polecenie.
3
nina:
Boki trójkąta mają długości 9cm, 12cm, 15cm. Wyznacz obwód i boki trójkąta podobnego, którego największy bok ma 7cm.
2
gruby:
x−4
x−1
−
x+3
x−2
=0
6
zojka:
przedstaw funkcje w postaci ogolnej
2
moskit:
Kąt α jest ostry i sinα=
5
7
zatem tgα=?
10
Ola:
2(1/3)
n
jak policzyć an+1, a później an+1−an
2
Waldek:
Transformacja liniowa, wytlumaczenie skąd się to wzieło.
8
barti:
Wysokość trójkąta równobocznego wynosi 3
√
3
.Ile wynosi obwód tego trójkąta?
0
Waldek:
Szukam ciekawego/przystępnego materiału na internecie do Transformacji Liniowych.
0
Mariusz:
Podstawiając szereg w równaniu różniczkowym otrzymuję równanie różnicowe W sieci nie znalazłem sposobu rozwiązywania takich równań
15
Luna:
Dane są punkty A(1,3) B(4, −6) C(−3,4) D(3, −5). Oblicz współrzędne i długość wektorów: AB, CD, BC, DA, DC, CB, BA. Narysuj po 3 wektory równe danym.
6
Luna:
Dany jest czworokąt ABCD gdzie A= (1,2) B=(−3,4) C= (−4,−2) D=(4,−2). Znajdź współrzędne wierzchołków tego czworokąta w symetrii
7
annka:
mam 1,6 g natki pietruszki i muszę to przeliczyć na pęczki 1 pęczek to 0,04 kg jak to przeliczyć?
3
Marcin:
Witam, Posiadam problem z rozwiązaniem całki nieoznaczonej, rozwiązanie jej potrzebne mi jest do
2
john2:
Wykaż, że nierówność log
a
b + 10 + 9log
b
a ≥ 4 jest prawdziwa dla każdego a ∊ (0;1) i b∊(0;1).
5
ADUSIA8525:
określ monotoniczność funkcji w zależnośći od parametru m f(x)=(4−2m)x−7
5
ADUSIA8525:
wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej y=1/2x + 2 i przechodzaca przez pkt P(−1,4)
4
ADUSIA8525:
dla jakiej wartości współczynnika b miejsce zerowe funkcji y=−1/2x+b jest równe −4
6
celnik:
3 granice z kryscikiego
32
vaultboy:
Ciężko odpowiedzieć na twoje pytanie. Warto jednak abyś to ty decydował, a nie ktoś za ciebie. Mogę doradzić, żebyś sprawdził sobie zadanka z oma jak i zarówno ze studiów. Sam muszę
7
Rycek:
10
x
=
√
2
* 5
x
4
Przemek:
Jutro mam PK z matematyki a bardzo zalezy mi żeby zdać bo to moja ostatnia szansa.