zadanie
bubi: Właściciel sklepu kupuje aparaty fotograficzne, płacąc producentowi 120 zł za sztukę; następnie
sprzedaje miesięcznie 40 sztuk takich aparatów po 180 zł za sztukę. Sprzedawca oszacował, że
każda obniżka ceny aparatu o złotówkę w jego sklepie zwiększy liczbę sprzedanych aparatów o
jedną sztukę. Jaką powinien ustalić cenę, aby jego miesięczny zysk był największy?
22 maj 18:44
Eta:
dotychczasowy zysk na jednej sztuce 180−120=60 zł
obniżka o 1 zł to sprzeda 1 aparat więcej
obniżka o x zł to sprzeda x aparatów więcej
f(x)=(60−x)(40+x) = −x
2+20x+2400 −−− f, kwadratowa osiąga max
f(10)= −100+200+2400= 2500 zł −− max. zysk
obniżka o 10 zł , to 180−10=170 zł
aby osiągnąć max. zysk to powinien sprzedawać aparaty po 170 zł za sztukę
22 maj 19:08
Eta:
Ciekawe gdzie jest
bubi ?)
Pewnie zajrzy tu dopiero w niedzielę po wyborach

Przepisze gotowca i .......
22 maj 20:46
bubi: Spokojnie

dziękuję za pomoc
22 maj 21:39
Eta:
22 maj 21:42