planimetria
mikuś: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań
1) W trójkącie równoramiennym kąt między ramionami ma miarę 20
o.
Podstawa i ramiona mają długość odpowiednio a i b.
Wykaż ,że zachodzi równość a
3+b
3=3ab
2
2)W trójkącie o bokach długości a, b, c oraz kącie α między bokami b i c
| | a2 | |
zachodzi nierówność |
| +cosα≥1 |
| | 2bc | |
22 maj 20:04
Mila:
w (1) kąt 20o, czy 120o ?
22 maj 20:17
mikuś:
20o
22 maj 20:42
Eta:
teraz korzystam ze wzoru na sin(3α)=3sinα−4sin
3α
| | a | | a | |
sin30o=3* |
| −4*( |
| )3 |
| | 2b | | 2b | |
b
3=3ab
2−a
3 ⇒
a3+b3=3ab2
c.n.u
22 maj 21:24
mikuś:
Dziękuję

A jeszcze drugie pomożesz plisss
22 maj 22:51
Eta:

Z twierdzenia kosinusów:
Jeżeli taka nierówność zachodzi, to przekształcamy ją równoważnie
b
2+c
2≥2bc ⇔b
2−2bc+c
2≥0 ⇔(b−c)
2≥0 , dla b=c zachodzi równość
| | a2 | |
to nierówność |
| +cosα≥ 1 −−− zachodzi |
| | 2bc | |
c.n.u
22 maj 23:45