Wektory
Luna: Dany jest czworokąt ABCD gdzie A= (1,2) B=(−3,4) C= (−4,−2) D=(4,−2). Znajdź współrzędne
wierzchołków tego czworokąta w symetrii
a) względem osi OX
b) względem osi OY
c) względem punktu 0,0
22 maj 12:00
J:
przy odbiciu względem OX zmieniasz znak rzędnej, odcieta bez zmian
przy odbiciu względem OY zmieniasz znak odciętej, rzędna bez zmian
w symetri (0.0) zmianiasz znak obydwu współrzędnych
22 maj 12:06
5-latek:

Masz dany punkt P =(3,3)
W symetrii wzgledm osi OX ten punkt ma wspolrzedne P'=(3,−3) (czyli x
owa się nie zmienia
a zmienia się wspolrzedna y
owa na przeciwna
Wglem osi OY widzisz ze zmienia się x
owa na przeciwna a y
owa się nie zmienia
Wzgledm punktu 00 punkt P
3 jakie ma wspolrzedne ?
22 maj 12:10
Luna: dziękuje.
22 maj 12:11
5-latek: To w ramach podziekowan zrob podpunkt a)
22 maj 12:12
Luna: a) A=(1, −2) B=(−3, −4) C=(−4,2) D=(4,2)

proszę
22 maj 12:20
J:
dobrze
22 maj 12:20