granice
celnik: 3 granice z kryscikiego
5.26
5.30
5.33
| xn−1 | |
limx→1 |
| n należy do N |
| x−1 | |
22 maj 08:01
celnik: Proszę o "nieużywanie" reguły d'e Hospitala
22 maj 08:15
J:
| x+2 | | 1 | |
a) = |
| = |
| |
| (x+2)*(x4 − 2x3 + 4x2 −8x +16) | | 16 | |
| (x−1)(x4 + x3 + x + x+ 1) | |
b) = |
| = 5 |
| x −1 | |
| (x−1)(xn−1 + xn−2 + .... x + 1) | |
c) = |
| = (n−1)*1 + 1 = n |
| x−1 | |
22 maj 08:45
celnik: Dzięki
Możesz dać mi jakąś podpowiedź jak tak fajnie rozbijać wzory skróconego mnożenia wyższych potęg
niż 2,3, bo mam z tym problem
22 maj 08:47
celnik: Dobra znalazłem już metodę z wiki
| 1 | |
Tak btw w a) powinno być |
| bo przecież 5*16=80 |
| 80 | |
Pozdrawiam
22 maj 08:55
22 maj 08:57
J:
| 1 | |
racja .... błąd rachunkowy a) lim = |
| |
| 80 | |
22 maj 09:01