Wyznacz wartość współczynnika c -fcja kwadratowa
Olaa: Wyznacz wartość współczynnika c fcji kwadratowej dla której jest spełniony warunek:
a) y=2x
2−x+c fcja rosnie (−
∞,5> fcja maleje <5,
∞)
b) y=5x
2−4x+c Xo= −5{7}
w podpunkcie a odrazu widac ze Xw=5, po wyliczeniu wszystkiego wychodzi mi inaczej.. nie mam
bladego pojęcia czemu

Bardzo proszę o pomoc
22 maj 23:56
Olaa: Wyznacz wartość współczynnika c fcji kwadratowej dla której jest spełniony warunek:
a) y=2x2−x+c fcja maleje (−∞,5> fcja rośnie <5,∞)
b) y=5x2−4x+c Xo= −5{7}
w podpunkcie a odrazu widac ze Xw=5, po wyliczeniu wszystkiego wychodzi mi inaczej.. nie mam
bladego pojęcia czemu
Bardzo proszę o pomoc
Korekta w przedziałach, pomylilo mi sie..
22 maj 23:57
Piotr:
sprawdz jeszcze raz
23 maj 00:08
Olaa: Sprawdziłam i niestety wszystko sie zgadza
23 maj 09:57
Benny: Podpunkt a jest źle przepisany. Funkcja kwadratowa o współczynniku kierunkowym dodatnim jest
malejąca w przedziale (−∞,xw> i rosnąca w <xw;+∞).
23 maj 10:04