Co z matematyką?
YushokU: Witam,
Tym razem nie mam problemu z zadaniem. A chciałbym z jakimś mieć

Słuchajcie mam problem życiowy. Myślałem sobie, że jak zdam maturę to będę sobie błogo
wypoczywał, ale po tygodniu mi czegoś brakuje.
No i kurcze porobiłbym jakichś zadanek. Ale wydaje mi się, że te maturalne opanowałem już
całkiem dobrze, dlatego pouczyłbym się czegoś nowego.
No i mam do Was pytanie. Co robić? Czy pójść bardziej w stronę Olimpiad Matematycznych, czy
zaznajomić się z etrapezem i pogłębić swoją wiedzę bardziej w stronę studiów?
Tyle razy miałem problem z czymś i tyle razy mi pomogliście, dlatego liczę, że teraz też tak
będzie.
Aaa. Bo to może mieć znaczenie. Studia na które zamierzam iść nie mają nic wspólnego z
matematyką

, bo to prawdopodobnie będzie medycyna.
Z góry dzięki!
22 maj 01:03
Eta:
Ucz się anatomii człowieka
22 maj 01:06
YushokU: Ale wakacje mają być przyjemne
22 maj 01:30
vaultboy: Ciężko odpowiedzieć na twoje pytanie. Warto jednak abyś to ty decydował, a nie ktoś za ciebie.
Mogę doradzić, żebyś sprawdził sobie zadanka z oma jak i zarówno ze studiów. Sam muszę
powiedzieć, że jest fanem zadanek z oma
22 maj 02:02
YushokU: No dobra. A jakbym chciał iść w stronę OM, to co polecacie? Rozumiem, że najpierw OMG. Tylko
jakich materiałów bym do czegoś takiego potrzebował, z czego korzystać?
22 maj 02:17
resan: Każde studia medyczne mają coś wspólnego z matematyką

Spokojnie możesz liczyć granicę,
pochodne i całki. Wydaję mi się, że e−trapez spokojnie wystarczy, a z nim analiza jest
przyjemna. Pamiętaj jednak, że możesz lepiej spożytkować wakację, a na naukę przyjdzie czas.
Pozdrawiam
22 maj 08:45
5-latek: Czesc.
To w takim razie takie zadanko
Udowodnij z edla każdego całkowitego m wartość wyrażenia
| 3m−5 | |
| (m3−3m2+2m) jest liczba calkowita |
| 12 | |
22 maj 13:31
Benny: Cześć
5−latku 
Mogę podać swoje rozwiązanie?
22 maj 14:04
Mila:
YushokU Studiuj pana Bochenka, dobrze Eta radzi.
Możesz też pouczyć się łaciny, będzie jak znalazł.
22 maj 18:39
Mila:
Może widziałeś, gdzieś w pdf książkę: " Kiedy Bóg odwrócił wzrok" Wiesława Adamczyka?
22 maj 18:41
AS:
Dane są dwie równoległe proste w odległości h jedna od drugiej
i dowolny punkt A.
Przez A poprowadzić dwie proste pod kątem 120o tak,żeby jedna
z nich przecięła proste równoległe w punktach B i B1,druga zaś przecięła je odpowiednio w
punktach C i C1, przy czym ma być spełniony warunek
BB1 + CC1 = m.
Zastosować: h = 1 , m = 5.
22 maj 18:54
YushokU: @Mila
Nie, poszukałem teraz i nigdzie jej nie widzę. Swoją drogą, żeby ebook był droższy od
książki...
@5−latek
Właśnie robię
22 maj 19:48
YushokU: Wyszło.
@AS
nie wiem czy potrafię.
22 maj 20:07
Mila:
Dziękuję.
22 maj 20:09
5-latek: Czesc
Benny 
jeśli kolega nie będzie miał nic przeciwko temu to oczywiście ze możesz
22 maj 22:55
kyrtap: jak się żyje wam kochani?
22 maj 23:02
5-latek: Czesc

ja jestem szczęśliwy bo jutro nie muszse isc do pracy
22 maj 23:04
kyrtap: to pięknie widzisz jaki ten świat piękny jest
22 maj 23:06
b.: > Eta: Ucz się anatomii człowieka
> YushokU: Ale wakacje mają być przyjemne
> YushokU: No dobra. A jakbym chciał iść w stronę OM, to co polecacie?
To Ty na pewno chcesz na tą medycynę?
22 maj 23:11
Braun:
kyrtap Ty się za programowanie bierz
22 maj 23:11
Braun:
Na medycynie przyda Cię się bardziej fizyka, dokładnie biofizyka wiem, bo ktoś kogo znam bardzo
dobrze studiuję we Wrocławiu medycynę
22 maj 23:12
kyrtap: muszę zdać teorię obwodów

ale Braun telefon wykonany
22 maj 23:12
Braun:
Weź Ty się matlaba naucz, chyba nie wiesz co ten program potrafi. Nawet Twoje obwody policzy,
jak dobrze wklepiesz równania
22 maj 23:19
kyrtap: policzyć to policzy ale ja sam to też muszę ogarniać
22 maj 23:21
5-latek: Jutro kolego YoshokU poproszse Cie o rozwiązanie
22 maj 23:21
kyrtap: a zazwyczaj jestem nieogarniętym dzieckiem
22 maj 23:22
YushokU: | 3m−5 | | 3m−5 | | (3m−5)m(m−1)(m−2) | |
| *m(m2−3m+2)= |
| *m(m−1)(m−2)= |
| |
| 12 | | 12 | | 12 | |
Dla m∊(−
∞,0)U(2,+
∞)
Teraz rozpatruję wyrażenie dla liczb parzystych − 2k i nieparzystych−2k+1
dla nieparzystych:
6k−4 i 2k to liczby parzyste, więc ich iloczyn jest podzielny przez 4
2k+1 i 2k−1 to liczby nieparzyste, a wraz z 2k jest to ciąg 3 liczb, wśród których jedna jest
podzielna przez 3
dla parzystych:
2k,2k−1 i 2k−2 są 3 kolejnymi liczbami wśród których jedna jest podzielna przez 3 i dwie są
podzielne przez 2, więc ich iloczyn jest podzielny przez 12.
No a dla m∊<0,2≥ i C wyrażenie przyjmuje wartość zero, więc jest całkowite.
Możliwe że jest tu gdzieś błąd, jeszcze rano sprawdzę
23 maj 00:52
Benny: @
YushokU parametr m przyjmuje
tylko wartości całkowite
23 maj 01:07
YushokU: A co do medycyny jestem pewien, że chce ją studiować, tylko że cała jej nauka to jest tylko
odtwarzanie informacji i nie ma w tym wiele piękna, po prostu tak jest. Wiem, że będę miał jej
jeszcze dosyć(o ile się dostanę), także i tak będę musiał się tego nauczyć.
Matematyka trochę namieszała mi w tym roku, bo się zastanawiałem, czy nie chcę na studia z nią
związane, ale raczej nie podoba mi się wizja pracy i o ile jej nauka dostarcza wiele
frajdy(przynajmniej na poziomie LO), to raczej wolę się nią zajmować hobbistycznie.
Myślę jeszcze, żeby się ewentualnie trochę fizyki nauczyć, ponieważ przez nową podstawę
programową nie mogłem jej poznać w LO, a zawsze mi się podobała. Akurat wszyscy podręczniki
sprzedają
23 maj 01:09
YushokU: @Benny
Fakt, nie określiłem w przedziale. O to chodzi tak?
23 maj 01:10
Benny: Chodzi mi o to m∊<0;2>, lepiej gdybyś zapisał m∊{0,1,2}
23 maj 01:16
5-latek: | | 1 | |
x= |
| (3m−5)(m−2)(m−1)m gdzie m(−2)(m−1)m to sa kolejne trzy liczby całkowite |
| | 12 | |
1. Z trzech kolejnych liczb całkowitych dokładnie jedna jest podzielna przez3 a zatem
3|x
2. 2|m to 2|(m−2) i 4|x
lub
3. 2 nie dzieli m to 2|(m−1) i 2|(3m−5)
Z
1 i
2 albo
1 i
3 mamy ze 12|x
mam takie
23 maj 01:39
5-latek: Pozniej przeanalizuje twoje rozwiązanie .
teraz dobranoc
23 maj 01:45
Saizou :
Można też tak
k=(3m−5)(m−2)(m−1)m=
((3m−9)+4)(m−2)(m−1)m=
(3m−9)(m−2)(m−1)m+4(m−2)(m−1)m=
3(m−3)(m−2)(m−1)m+4(m−2)(m−1)m i wyciągnąc wnioski że 12|k
23 maj 08:23