monotonicznosc
ADUSIA8525: określ monotoniczność funkcji w zależnośći od parametru m
f(x)=(4−2m)x−7
22 maj 09:01
J:
Do jakiej Ty chodzisz szkoły ?
22 maj 09:02
nieuczciwy:
Weźmy x1 i x2 takie że x2 > x1
f(x2) − f(x1) = (4−2m)x2 − 7 − (4−2m)x1 + 7 = 4x2 − 2mx2 − 4x1 + 2mx1 =
= 4(x2 − x1) − 2m(x2 − x1) = (4−2m)(x2 − x1)
Z założenia wiemy że x2 − x1 > 0
zatem jeśli 4−2m> 0 to funkcja jest rosnąca
jeśli 4−2m = 0 to stała
a jeśli 4−2m<0 to malejąca
Teraz wyznacz sobie m
22 maj 09:54
nieuczciwy: to tak z definicji,
ale wystarczy wiedzieć że o monotoniczności funkcji liniowej y = ax + b świadczy współczynnik
kierunkowy "a".
i jeśli
a > 0 to rosnąca
a = 0 to stała
a < 0 to malejąca
22 maj 09:56
J:
po co tyle zachodu ?
dla: 4 − 2m < 0 ⇔ m > 2 funkcja jest malejąca
dla: 4 − 2m > 0 ⇔ m < 2 funkcja jest rosnąca
dla: m = 2 funkcja jest stała
22 maj 09:57
5-latek: J
Adusia chodzi do liceum . Tylko ze ona nie chce tego się nauczyć bo nie odpowiada na posty
Ona chce tylko zaliczyć kartkowke bo nie chce dostać jedynki.
Może jeszcze odpiszse
22 maj 11:57