mam 1,6 g natki
annka: mam 1,6 g natki pietruszki i muszę to przeliczyć na pęczki
1 pęczek to 0,04 kg jak to przeliczyć?
chodzi mi o samo równanie.
22 maj 11:05
5-latek: Jaki poziom ma być Liceum czy studia ?
22 maj 11:07
Janek191:
0,04 kg = 0,04*1000 g = 40 q
1,6 : 40 = 16 : 400 = 0,04
Odp. 1,6 g to 0,04 pęczka.
22 maj 11:07
J:
| | 1,6g | | 1,6g | |
x = |
| = |
| = ... |
| | 0,04kg | | 0,04*103g | |
22 maj 11:08
Janek191:
Podstawówka
22 maj 11:08
annka: w ten sposób to ja też rozwiązałam i też mi się wydaje że tak ma być ale w rozwiązanieu w
książce wychodzi 0.09g
22 maj 11:10
5-latek: 0,04kg*x=1,6g wylicz z tego x i zamien kg na gramy lub odwortnie
22 maj 11:12
annka: czyli błąd książki ok
22 maj 11:12