Prszę o pomoc w zadaniu zbadaj monotoniczność ciągu
Ola: 2(1/3)n jak policzyć an+1, a później an+1−an
22 maj 14:10
J:
podstawić za n , n + 1
22 maj 14:12
J:
| an+1 | | 2*((1/3)n*(1/3) | | 1 | |
| = |
| = |
| ...ciąg malejący |
| an | | 2*(1/3)n | | 3 | |
22 maj 14:16
Ola: wiem, ale mam problem później z rozwiązaniem 2(1/3)n+1= 2(1/3)n*1/3 następnie an+1−an czyli
2(1/3)n*1/3−2(1/3)n nie wiem jak końcówkę rozwiązać.
Muszę rozwiązać różnicą.
22 maj 14:17
J:
| | 2*(1/3)n*(1/3) | | 1 | |
= |
| = |
| |
| | 2*(1/3)n | | 3 | |
22 maj 14:17
J:
nie musisz ... możesz użyć ilorazu
22 maj 14:18
Ola: ok jeśli tak to nie będzie problemu. Dziękuje
22 maj 14:21
J:
jak się uprzesz , to możesz różnicą ... = 2*(1/3)n*(1/3) − 2*(1/3)n = 2(1/3)n(1/3 − 1) < 0
22 maj 14:22
Ola: A czy mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego wzięło się (1/3−1)
22 maj 14:29
J:
| | −2 | |
wyłaczamy przed nawias: 2(1/3)n .... popatrz a*(1/3) − a = a*(1/3 −1) = |
| a |
| | 3 | |
22 maj 14:30
22 maj 14:38