matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Fizyka
Lessi:
Oblicz opór walcowego przewodnika miedzianego o średnicy D=4mm jeżeli jego masa m= 100 kg. Gęstość miedzi d= 8900 kg/m
3
, a opór właściwy ρ=1,7 * 10
−
8 Ω*m.
22 maj 18:05
dzan:
19 lut 11:15
Filip:
ρL
R =
S
D
πD
4
S = πr
2
= π(
)
2
=
2
4
V
V = SL => L =
S
V
R = ρ
S
2
m
V =
d
16ρm
R = ... =
π
2
dD
4
16 * 100
11.93
R = 1.7 * 10
−8
*
=
≈
1.2 Ω
π
2
* 9800 * (4 * 10
−3
)
4
π
2
19 lut 11:28