calka ozn
biedny student: obliczyłąm całke nieoznaczoną, ale nie wiem jak policzyc oznaczoną w granicach :
gorna : 0
dolna −
∞
lim ( a−−> −
∞) −(1/2)e
(−x2)(x
2+1)
podstawiając 0 mamy −1/2
czyli
−1/2 + 1/2e
(−a2)(a
2+1)
po sprowadzeniu do wspolnego mianownika mam
a
2 + 1 − e
a2 / 2e
a2
czyli symbole nieoznaczone
jak to pociągnąc dalej ?

*
a2 to a do potęgi 2
22 maj 19:20
Mila:
Napisz tę całkę.
22 maj 20:15
biedny student: Mam calke oznaczona.
górna granica 0
dolna − ∞
∫ x3 e(−x2) dx
obliczylam calke nieoznaczoną wynosi ona
−(1/2) e(−x2) (x2 + 1) + C
mam problem z policzeniem całki oznaczonej
22 maj 20:29
Mila:
| | 1 | |
limx→−∞[− |
| *e−x2*(x2+1}]= |
| | 2 | |
| | x2+1 | | −2x | |
=limx→−∞[ |
| ]=H=limx→−∞ |
| = |
| | −2*ex2 | | 4x*ex2 | |
W mianowniku e
x2, coś mi źle pokazuje.
22 maj 20:42
biedny student: dziękuje
22 maj 21:59
Mila:
22 maj 22:02
biedny student: a gdy mam obliczoną calkę
i chce policzyc lim przy a −−>
∞
to ..
sin
∞ oraz cos
∞ nie istnieją ?
więc jaak to zapisac ?
po prostu
22 maj 22:13
biedny student: calka niewlaściwa. podstawiam a.
przy a −−− > ∞
22 maj 22:14
Mila:
y=sinx−2cosx funkcja ograniczona
y∊<−
√5,
√5>
granica jak napisałaś , 0
| | 1 | |
lima→∞(sina−2cosa) * |
| =0 |
| | 5*e2a | |
22 maj 22:24
22 maj 22:32