Równania z wartoscia bezwzględna
rafciooo: Witam. Mam pytanie. Jestem w trakcie robienia pewnego zadania i potrzebuję pomocy:
x∊<−1,2>
−x + 2 + x + 1 < 5
0x < 2
To jaki powinien być wynik?
Cały ten zbiór czy tylko x∊<−1,2) ?
22 maj 20:13
Przemysław: Wg mnie x∊<−1,2), bo oba warunki naraz. Ale mogę się oczywiście mylić
22 maj 20:25
Mila:
Sprawdź dla x=2
22 maj 20:32
rafciooo: No to już sam nie wiem. Niech mi ktoś to sprawdzi najlepiej tutaj całe moje rozwiązanie:
|x−2|+|x+1|<5
1. x∊<−nieskończoności,−1)
−x +2 + −x + 1 < 5
−2x<4
x>−2
x∊(−2,−1)
2. x∊<−1,2>
−x + 2 + x + 1 < 5
0x < 2
x∊<−1,2)
3. x∊(2,+nieskonczonosci)
x −2 + x + 1 < 5
2x < 6
x < 3
x∊(2,3)
A prawidłowy wynik dla całego równania to x∊(−2,3). A z moich wyników wychodzi x∊(−2,2)∪(2,3)
Bardzo proszę o pomoc
22 maj 20:32
Przemysław: 2. x∊<−1,2)
3 x∊<2;
∞)
i wtedy chyba wyjdzie to co trzeba.
| | ⎧ | y dla y≥0 | |
| Bo |y|= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −y dla y<0 | |
a u Ciebie w punkcie 2. bierzesz x=2, czyli wartość bezwlędna równa 0, ale Ty korzystasz z tej
części definicji, gdzie ma być ona mniejsza niż 0 (bo masz −x+2, a nie x−2).
takie moje przemyślenia, może coś to da

TLDR Weź te przedziały co napisałem i chyba wyjdzie co trzeba
22 maj 21:34
Mila:

|x−2|+|x+1|<5
1) x<−1
−x+2−x−1<5
−2x+1<5
−2x<4
x>−2
x∊(−2,−1)
2)
x∊<−1,2)
−x+2+x+1<5
3<5 nierówność prawdziwa
<−1,2)
3) x≥2
x−2+x+1<5
2x<6
x<3
x∊<2,3)
odp.
x∊(−2,3)
22 maj 22:17