Funkcja wymierna/niewymierna
Przemek: Jutro mam PK z matematyki a bardzo zalezy mi żeby zdać bo to moja ostatnia szansa.
http://scr.hu/17ai/f47mi
Totalnie nic nie czaje a ona będzie slowo w słowo tak wyglądać.
YushokU: Nam nie zależy żebyś zaliczył matmę, tylko żebyś się jej nauczył

No bo co to za satysfakcja że osobnik coś zaliczy, jeśli nic nie czai?
Pomogę pierwsze 2. Jak się tutaj będziesz odzywał to zrobimy resztę.
Zad.1a
| x3+x2 | | (x3+9x2)−8x2 | | x3+9x2 | |
| = |
| = |
| − |
| x3+9x2 | | x3+9x2 | | x3+9x2 | |
A dziedzina, czyli patrząc na ułamek musisz zauważyć, że jego mianownik nie może być równy 0.
czyli:
x
3+9x
2≠0
x
2(x+9)≠0
x≠−9∪x≠0
Dz: x∊R\{−9,0}
Zad.2b
Nie wierzę, żebyś nie potrafił tego zrobić.
Dam przykład.
| 1 | | 1 | | b | | a | | a+b | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| a | | b | | ab | | ba | | ab | |
Daj tutaj swoje rozwiązania albo wyniki do zadań 1 i 2 to pomyślimy nad resztą
Przemek: Dobra, mniej więcej rozumiem, zabieram się do roboty ale to już o 5 rano bo zdycham po uczeniu
się. Wielki dzięki za pomoc