matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 22.3.2020
Zadania
Odp.
14
a7:
β=30
2
vezro:
Wyznacz wartość całki objętościowej ∭
Ω
(x+yz) dxdydz Ω={(x,y,z)∊R
3
; 0 ≤ z ≤ x
2
+ y
2
, |x| < 1, |y| < 1}
3
Martus:
Zapisz wyrażenie 40000000*x
6
*10
−5
*(5y)
2
/0,0000001*x
−4
*y
7
*10
−10
w możliwe najprostszej postaci wiedząc ze x≠0 i y≠0
6
Laik:
Witam, czy warto poznawać matematyke dla siebie i dlaczego?
12
hhh:
W trójkącie ABC mamy dane: AB = 16, BC = 6, kąt B = 60 stopni. Oblicz długość boku AC
11
marta:
Proszę o pomoc rozwiązanie z wyjaśnieniem. Liczba wszystkich dodatnich liczb czterocyfrowych nieparzystych w których zapisie nie występują cyfry 1i 2 jest rowna
1
Nika:
rzucamy n róznokolorowych kostek szesciennych do gry w ilu wynikach tego doświadczenia otrzymamy sumę oczek 6n−1
14
a7:
:::rysunek:::
3
a7:
http://matematyka.pisz.pl/forum/122075.html
6
Patryk:
:::rysunek::: Dany jest trójkąt równoramienny o podstawie długości 10 i kącie 120°. Oblicz: Długość odcinka
30
FLOREK:
Ile jest liczb sześciocyfrowych, które można utworzyć ze zbioru {1,2,3,4} oraz wiedząc, że cyfra 2 powtarza się 3 razy.
1
a:
Mam określić czy ciąg a
n+1
− a
n
= −n + 5 jest rosnacy,dla a
5
=3 No to:
6
janek191:
2 + 3 + 4 = 9
6
a7:
http://matematyka.pisz.pl/forum/279245.html
4
Maciek:
Wyznacz równanie okręgu o promieniu długości 8, który jest styczny do prostych o równaniach: l: 3x – 4y + 10 = 0 i k: y=−3/4x
2
Paweł:
:::rysunek::: Rozwarty kat α , leżący pomiędzy odcinkiem AO a osia x NIE spełnia warunki:
2
Kamila:
Który z trapezów równoramiennych opisanych na okręgu o promieniu długości r ma najmniejsze pole? Wyznacz to pole.
11
Jerzy:
A o kakie granice pytasz ?
3
Analiza:
dy
* x − y
2
− y = 0
dx
Mógłby ktoś to rozpisać krok po kroku? Wychodzi mi zupełnie coś innego
8
NiedzielnyMaturzysta:
Przekątne AC i BD deltoidu ABCD mają taką samą długość i zawierają się odpowiednio w prostych k:2ax+y−7=0 oraz l:x−(a+1)y+4=0. Proste k i l przecinają się w takim punkcie P, że IDPI:IPBI =
10
NiedzielnyMaturzysta:
Pomocy
! Rozważamy zbiór ostrosłupów spełniających następujące warunki:
2
Metionina:
Doprowadź wyrażenia do najprostszej postaci Alfa należy (0°,90°) i (90°,180°).
4
damian:
Ile jest nieujemnych liczb całkowitych mniejszych niz 10
8
, które sa zapisane wyłacznie przy uzyciu cyfr 0, 1 i 2?
2
Kamila:
Uzasadnić równoważność warunku 1* i 2* z dodatnią określonością formy kwadratowej q(v) = ax
2
+2bxy +cy
2
.
5
Metionina:
log o podstawie jedna ósma z sin 150°+ log o podstawie 7 z (−tg135°) = jedna trzecia
1
Darek13:
Witam mam problem z tym zadaniem już od wczoraj i nie jestem w stanie nic wymyślić proszę o pomoc
4
Mateusz :
Mam takie zadanko: Wyraź jawnie wektory bazowe wymienionych poniżej układów krzywoliniowych przez
7
FLOREK:
W zbiorze n−elementowym liczba jego permutacji jest 60 razy większa niż liczba permutacji dla zbioru (n+2) elementowego. Ile wynos n?
18
Jerzy:
Najwygodniej oznacz boki: x − 1 , x , x + 1
7
Mk:
W okrąg o promieniu 12 wpisano czworokąt ABCD w taki sposób, że przekątna AC jest średni− cą tego okręgu. Wiedząc, że cos kąta A=
√
57
/8 oblicz długość przekątnej BD.
2
buba:
Jak podać wzór na parabolę symetryczną do paraboli y=2(x−2)
2
−4 względem prostej y=−2 oraz x=−2
1
student:
Czy podzielić na warstwy może wyłącznie grupę z mnożeniem, czy także z dodawaniem?
2
volt:
Znajdź wszystkie czterocyfrowe liczby x, które są 9 razy większe od trzycyfrowych liczb powstałych z liczby x przez odrzucenie cyfry tysięcy.
2
Ala:
Ile można utworzyć liczb pięciocyfrowych, w zapisie których tylko cyfry pierwsza, trzecia i piąta są identyczne?
9
Ebd88342 :
Mikroekonomia− obliczanie użyteczności całkowitej. WItam, może ktoś pomoże.
14
salamandra:
Jedyne co widzę to ze trojkat PDC, PAQ, QBC maja dwa te same boki a,b (ramiona), ale daje mi coś ta informacja?
1
Paweł:
:::rysunek::: Dla kątów: rozwartego γ oraz ostrego δ, widocznych na rysunku obok, prawdziwa jest równość
9
Jerzy:
Jedyny warunek: Δ < 0
4
Michal:
Metodą indukcji matematycznej wykazać, że dla każdej liczby naturalnej dodatniej n zachodzi:
1
Klaudia:
:::rysunek::: Dany jest kąt rozwarty α, miedzy odcinkiem OA a osią x
0
sara :
witam Kochani, pozdrawiam wszystkich koczujących w domu. Nie wiem czy mogę kogoś poprosić o pomoc z biologii.
2
Kora:
100(1+x)
10
=160
16
(1+x)
10
=
10
Niestety nie wiem jak dalej to policzyć
63