Proszę o szybką pomoc
NiedzielnyMaturzysta: Pomocy

!
Rozważamy zbiór ostrosłupów spełniających następujące warunki:
−podstawą ostrosłupa jest romb o boku 10
−wszystkie ściany boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod tym samym kątem
−suma długości wysokości ostrosłupa i wysokości jednej ściany bocznej jest równa 8
Wyznacz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa, którego objętość jest największa.
22 mar 16:33
salamandra:

H+h=8
H=8−h
5
2+(8−h)
2=h
2
25+64−16h+h
2=h
2
16h=89
coś dziwnie wychodzi, więc nie będę robił dalej dopóki nikt nie potwierdzi
22 mar 16:47
janek191:

Tam nie ma 5
22 mar 17:04
salamandra: To będzie promień okręgu wpisanego?
22 mar 17:10
NiedzielnyMaturzysta: Wszystkie ściany boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod tym samym kątem więc tak
22 mar 17:21
NiedzielnyMaturzysta: Cały czas wychodzi mi zła pochodna (zła ponieważ miejsca zerowe są równe 0 albo ujemne)
22 mar 17:57
salamandra: Pokaz obliczenia
22 mar 18:14
NiedzielnyMaturzysta: Wyszło mi że h1−wysokość rombu ma sqrt(100−x2) czyli r (promień okręgu wpisanego w romb) ma
połowe h1
z tw. Pitagorasa wyliczyłem H(wysokość ostrosłupa) i wyszła mi (356−x2)/64
22 mar 18:56
a7:

V=1/3*10*h
p*H h
p=2r V=1/3*20r*H
H+h
b=8 h
b=8−H
z tw.Pitagorasa
H
2+r
2=h
b2
H
2+r
2=(8−H)
2
H
2+r
2=64−16H+H
2
r=
√16(4−H)=4
√4−H)
teraz trzeba policzyć V'(H)
22 mar 20:20
a7: ?
22 mar 20:20
22 mar 20:42