Metoda indukcji matematycznej
Michal: Metodą indukcji matematycznej wykazać, że dla każdej liczby naturalnej dodatniej n zachodzi:
1 + 5 + 52 + ... + 5n =(5n+1−1)/4
22 mar 11:31
PW: Popraw prawą stronę tezy.
22 mar 11:47
Michal: 1 + 5 + 52 + ... + 5n =(5n+1−1)/4
22 mar 11:54
janek191:
Mamy ciąg geometryczny o a
1 = 5 i q = 5, więc
| | 1 − 5n | |
L = 1 + ( 5 + 52 + ... + 5n} = 1 + 5* |
| = |
| | 1 − 5 | |
| | 5n −1 | | 4 | | 5n+1 − 5 | | 5n+1 − 1 | |
= 1 + 5* |
| = |
| + |
| = |
| =P |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
22 mar 15:43
Maciess: Zalecenie było aby zrobić to indukcyjnie.
1
o Równość jest prawdziwa dla n=0
| | 5n+1−1 | |
2o Załóżmy, że równość 1+5+52+...+5n= |
| jest prawdziwa dla pewnego n i |
| | 4 | |
udowodnijmy, że z tego wynika
| | 5n+2−1 | |
1+5+52+...+5n+5n+1= |
| |
| | 4 | |
| | 5n+1−1 | | 1 | |
L=1+5+52+...+5n+5n+1= |
| +5n+1= |
| (5n+1−1+4*5n+1)= |
| | 4 | | 4 | |
| 1 | | 5n+2−1 | |
| (5*5n+1−1)= |
| =P |
| 4 | | 4 | |
Na mocy ZIM podana równość jest prawdziwa.
22 mar 16:16