dowód
jaros:

Dany jest równoległobok ABCD. Na bokach AB i CD obrano odpowiednio punkty P i Q. odcinki AQ i
Dp przecinają się w punkcie R, a odcinki BQ i CP − w punkcie S. Wykaż, że suma pól trójkątów
APR i PBS jest równa sumie pól trójkątów DQR i QCS
Powie mi ktoś od czego zacząć?
22 mar 18:36
22 mar 18:40
wredulus_pospolitus:

Zauważ, że P
ΔAQB = P{ΔCPD) (taka sama podstawa, taka sama wysokość
Lewa = P
ΔAQB = P
1 + P
2 + P
5
Prawa = P
{ΔCPD) = P
3 + P
4 + P
5
Wniosek
22 mar 18:43
jaros: PAQB = P1 + P2 + P5 PCDP = P3 + P4 + P5 PAQB=PCDP z wnioski ze ich pola to 1/2ah a więc P1 +
P2 + P5 = P3 + P4 + P5 I(−P5) ===> P1 + P2 = P3+ P4
22 mar 18:49
jaros: Jest git?
22 mar 18:49
wredulus_pospolitus:
da
22 mar 19:14
Mila:

P− pole równoległoboku ABCD
−−−−−−−−−−−−−−−−−
P
1+P
2−P
4−P
5=0⇔
P
1+P
2=P
4+P
5
==============
22 mar 20:21