uzasadnij
trudne: Dany jest rownoleglobok ABCD. Na bokach AB i CD obrano odpowiednio punkty P i Q. Odcinki AQ i
DP przecinają sie w punkcie R, a odcinki BQ i CP w punkcie S. Wykaz, ze suma pól trójkątów APR
i PBS jest równa sumie pól trójkątów DQR i QCS.
11 lut 00:13
trudne: Pomoże jeszcze ktoś o tej porze ?
11 lut 00:23
Qulka:

Pole ABQ = Pole DCP bo ta sama wysokość równoległoboku i te same podstawy
obustronnie odejmuję pole czworokąta PSQR
Pole ABQ − PSQR= Pole DCP −PSQR
zostają pola szukanych trójkątów
(APR +PBS) = (CSQ + QRD)
11 lut 00:44
Bogdan:

Łatwe:
P
1, ..., P
5 pola powierzchni
P
ABQ = P
1 + P
2 + P
5
P
CDP = P
3 +P
4 + P
5
P
ABQ = P
CDP ⇒ P
1 + P
2 + P
5 = P
3 +P
4 + P
5 ⇒ ...
11 lut 00:44
Qulka: 
ale nam równo wyszło
11 lut 00:47
Bogdan:
11 lut 00:48