Wzory redukcyjne
Metionina: log o podstawie jedna ósma z sin 150°+ log o podstawie 7 z (−tg135°) = jedna trzecia
sin kwadrat 65°+ sin kwadrat 155°− tg 18°* tg 108°= 2
Wykaż że równości są prawdziwe
22 mar 15:09
janek191:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
log1/8 sin150 o + log7 (−tg135o) = |
| log1/2 |
| + log7 1= |
| +0 = |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 3 | |
22 mar 15:21
Metionina: Dziękuję
22 mar 15:22
Metionina: Czy mogę prosić jeszcze o drugie?
22 mar 15:22
janek191:
sin2 65o + sin2 155o − tg 18o*tg 108o =
= sin2 65o + sin2( 90 +65)o − tg 18o *tg ( 90 +18)o =
= sin2 65o + cos265o − tg 18o *( −ctg 18o )=
= 1 + 1 = 2
bo
tg α*ctg α = 1
sin2α + cos2 α = 1
22 mar 15:30
Metionina: Dziękuję bardzo
22 mar 15:33