planimetria
salamandra:

Na zewnątrz prostokąta ABCD skonstruowano trójkąty równoboczne PAD i QBA, a następnie
narysowano trójkąt PQC. Wykaż, że trójkąt PQC jest równoboczny.
jak to zacząć?
22 mar 11:46
salamandra: Jedyne co widzę to ze trojkat PDC, PAQ, QBC maja dwa te same boki a,b (ramiona), ale daje mi
coś ta informacja?
22 mar 11:53
an: co powiesz o kątach∡PDC i∡PAQ
22 mar 12:54
Eta:
kąty PDC, CBQ i PAQ mają miarę 150o
wniosek..........
22 mar 12:55
salamandra: PDC=150
22 mar 12:57
an: Eta już Ci napisała więc jakie są Twoje wnioski
22 mar 13:02
salamandra: No, że trójkąty PDC, CBQ, PAQ są podobne, ale nadal nie wiem jak to się ma do tezy?
22 mar 13:02
salamandra: przystające*
22 mar 13:02
an: właśnie
22 mar 13:03
salamandra: no dobra, fakt, jak są przystające to PQ=PC=QC
22 mar 13:04
Eta:
22 mar 13:08
an:

Czy wiesz jak wyznaczyć środek okręgu, na którym znajdują się te te trzy punkty.
22 mar 13:11
salamandra:

punkt przecięcia symetralnych trójkąta
22 mar 13:13
22 mar 13:20
salamandra: szczerze mówiąc nie widze tu powiązania do mojego pytania
22 mar 13:24