Ile jest liczb....
FLOREK: Ile jest liczb sześciocyfrowych, które można utworzyć ze zbioru {1,2,3,4} oraz wiedząc, że
cyfra 2 powtarza się 3 razy.
22 mar 19:08
salamandra: A reszta się może powtarzać czy nie?
22 mar 19:09
FLOREK: przepraszam chodzi jeszcze o liczby nieparzyste i powtarzać się mogą tylko 2
22 mar 19:11
Szkolniak: to w końcu jak?
22 mar 19:34
FLOREK:
Ile jest liczb sześciocyfrowych nieparzystych, które można utworzyć ze zbioru {1,2,3,4} oraz
wiedząc, że
cyfra 2 powtarza się 3 razy. I jeżeli chciałby ktoś wytłumaczyć to zróbmy może:
a) pozostałe liczby mogą się powtarzać
b) liczby nie mogą się powtarzać
22 mar 19:37
wredulus_pospolitus:
Cyfra '2' występuje DOKŁADNIE 3 razy.
W pozostałych (trzech) miejscach muszą być przynajmniej dwie różne cyfry.
Sama liczba ma być nieparzysta (czyli ostatnia cyfra jest nieparzysta).
Przypadek 1:
wybieramy cyfrę '2' oraz trzy różne cyfry
| |
−−− wybieramy miejsca dla '2' |
| |
2 −−− na tyle sposobów wybieramy sobie cyfrę na ostatnim miejscu
2 −−− na tyle sposobów wybieramy cyfry na pozostałe dwa miejsca
Przypadek 2:
wybieramy cyfrę '2' i dwie cyfry nieparzyste
| 3! | |
| −−− permutacja z powtórzeniami cyfr nieparzystych |
| 2! | |
Przypadek 3:
wybieramy cyfrę '2' i jedną cyfrę nieparzysta (1 szt.) i jedną parzystą (2 szt.)
1 −−− wybór cyfry na ostatnim miejscu
1 −−− wybór cyfr na pozostałych dwóch miejscach
Przypadek 4:
wybieramy cyfrę '2' i jedną cyfrę nieparzysta (2 szt.) i jedną parzystą (1 szt.)
1 −−− wybór cyfry na ostatnim miejscu
2 −−− wybór cyfr na pozostałych dwóch miejscach
Sumujesz wartości i gotowe
22 mar 19:43
wredulus_pospolitus:
No to −−−− Nagle treść zadania wygląda CAŁKOWICIE INACZEJ
22 mar 19:44
wredulus_pospolitus:
podpunkt (b) odnosi się JEDYNIE
Przypadku 1
podpunkt (a) zawiera wszystkie powyższe przypadki +
Przypadek 5:
wybieramy cyfrę '2' oraz 3 razy jedną z nieparzystych:
2*1
22 mar 19:46
FLOREK: Przepraszam jestem strasznie roztargniony
22 mar 19:46
salamandra: | | | |
a) | = 20 (na tyle sposobów można ustawić dwójki) |
| | |
teraz zakładam, że dwójka tylko tu występuje, a na pozostałych trzech mogą się powtarzać cyfry
już bez dwójki
3*3*2 (bo na końcu musi być 1 albo 3)
20*3*3*2=360
Z kombinatoryki jestem słaby, więc niech ktoś potwierdzi, a nóż widelec może dobrze
22 mar 19:46
salamandra: a, ok, już pozamiatane...
22 mar 19:47
Szkolniak: zbiór: {1,2,3,4}
1) trzy dwójki na trzech pierwszych miejscach (trzy pierwsze miejsca na 1 sposób)
− czwarta pozycja na 3 sposoby
− piąta pozycja na 3 sposoby
− szósta pozycja na 2 sposoby (bo ma być nieparzysta, więc bierzemy tylko 1 lub 3)
razem 18 liczb
2) trzy dwójki przesunięte o jedno miejsce w prawo względem poprzedniego ustawienia
− pierwsza pozycja na 3 sposoby
− druga, trzecia i czwarta pozycja to dwójki (na 1 sposób)
− piąta na 3 sposoby
− szósta na 2 sposoby
razem 18 liczb
3) również 18 liczb
4) dwójka występuje na ostatnim miejscu, zatem nie jest to liczba nieparzysta − stąd 0 liczb
razem 3*18=54 liczby
22 mar 19:49
Szkolniak: w zasadzie też bym prosił o potwierdzenie, jeśli źle to przepraszam
22 mar 19:50
FLOREK: a jeżeli 2 stoją obok siebie to nie będą tworzyć takiej samej liczby? Czy to już jest
uwzględnione?
22 mar 19:50
Szkolniak: ok już widzę gdzie mam błąd, wziąłem pod uwagę tylko te przypadki gdzie cały zestaw 2'jek stoi
koło siebie.. rozwiązanie do wywalenia
22 mar 19:54
salamandra: Tobie też to nie leży?
22 mar 19:54
FLOREK: | |
oznacza, że z 6 miejsc wybieramy 3 dla liczby 2? |
| |
22 mar 19:59
Szkolniak: szczerze mówiąc nie miałem jeszcze przerabianego tego tematu − sam coś tam liznąłem sam w domu,
ale większość zapisów, czy to z Symbolen Newtona, czy inne, mnie niszczą, więc na razie to
sobie odpuszczam

tak samo prawdopodobieństwo
22 mar 19:59
salamandra: | |
to liczba możliwości na jakie można ustawić dwójki |
| |
22 mar 20:02
salamandra: @Szkolniak myślałem ze ty o wiele dalej patrząc na to jakie zadania czasami robisz
22 mar 20:02
FLOREK: w takim razie jeżeli liczba ma być nieparzysta to dwójka chyba powinna być rozmieszczona na 5
miejscach
22 mar 20:04
Szkolniak: nieee, bardziej chodzi o to że męczę wszystkie inne tematy i wychodzę z nimi w przód, tylko nie
z prawdopodobieństwem i kombinatoryką − stąd może widzisz że czasami robię 'takie' zadania

na ten moment dwa wymienione to dla mnie czarna magia
22 mar 20:06
salamandra: No w sumie chyba masz racje, może wredulus wpadnie i zweryfikuje te moje wypociny i nasze
wątpliwości
22 mar 20:06
salamandra: @Szkolniak
Ja próbuje się zebrać do tego, żeby się nauczyć, ale patrząc na prawdopodobieństwo, że i tak
pewnie pominę jakiś warunek na maturze, to cały wynik runie
22 mar 20:10
wredulus_pospolitus:
reasumując:
(a) mogą się powtarzać:
| |
−−− wybieramy miejsca dla '2' |
| |
3*3*2 −−− wybieramy jakie cyfry będą na pozostałych miejscach
(b) nie mogą się powtarzać:
2*1*2 −−− pozostałe
22 mar 20:11
salamandra: | | | |
Wooow, zrobiłem dobrze  poza tym | |
| | |
22 mar 20:12
Szkolniak: co prawda nie powinno się zwlekać − ale mam jeszcze rok do matury to tak przeciągam
22 mar 20:14
22 mar 20:17
FLOREK: A co w przypadku, gdy jest
222xxx
x222xx
xx222x
oraz gdy dwójki tworzą "te same konfiguracje" ale są tak jakby zamienione ze sobą, czy nie
powinniśmy odjąć jeszcze 3! ?
22 mar 20:18
salamandra: nie, kombinacja, czyli ten symbol Newtona to załatwia
22 mar 20:19
FLOREK: faktycznie, dziękuję wszystkim za pomoc
22 mar 20:20