Matematyka
Mk: W okrąg o promieniu 12 wpisano czworokąt ABCD w taki sposób, że przekątna AC jest średni−
cą tego okręgu. Wiedząc, że cos kąta A= √57/8 oblicz długość przekątnej BD.
22 mar 13:44
salamandra: Wstawiasz te zadania już pare dni, zero własnej inicjatywy, ani razu nikomu nie podziękowałeś
za wskazówkę/rozwiązanie,
co to jest cos kąta A? może chociaż rysunek pomocniczy podaj.
22 mar 13:47
Eta:
salamandra
22 mar 14:13
Mk: Wysyłam takie zadania które nie potrafię rozwiązać i takie na które nie mam pomysłu i proszę o
pomoc
22 mar 14:42
Mk:
22 mar 14:43
Eta:

β=360
o−2α cosβ= cos2α= 2cos
2α−1 =.......... =13/16
z tw. cosinusów w ΔBOD
| | 13 | |
x2= 122+122−2*12*12* |
| |
| | 16 | |
x=.....................
22 mar 14:59
Mk: Dziękuję
22 mar 15:03
Eta:
No wreszcie ... poznałeś to magiczne słowo
22 mar 15:08