Proszę o szybką pomoc
NiedzielnyMaturzysta: Przekątne AC i BD deltoidu ABCD mają taką samą długość i zawierają się odpowiednio w prostych
k:2ax+y−7=0 oraz l:x−(a+1)y+4=0. Proste k i l przecinają się w takim punkcie P, że IDPI:IPBI =
1:3. Wiedząc, że punkt D należy do osi OY, oblicz wspołrzędne wierzchołków A, B, C, D tego
deltoidu.
22 mar 16:36
janek191:

k : 2ax + y − 7 = 0 ⇒ y = −2ax + 7
| | 1 | | 4 | |
l : x − (a + 1) y + 4 = 0 ⇒ (a + 1) y = x + 4 ⇒ y = |
| x + |
| |
| | a+1 | | a + 1 | |
Proste są prostopadłe, więc
to a = 1
y = −2 x + 7
−2 x + 7 = 0,5 x + 2
−4 x + 14 = x + 4
5x = 10
x = 2
y = 3
P = ( 2,3)
Dokończ
22 mar 16:57
NiedzielnyMaturzysta: Nie wiem czy to przez zmęczenie czy przez głupotę ale nie jestem w stanie tego dokończyć, nie
mam po prostu pomysłu na wyliczenie reszty
22 mar 17:32
a7: oblicz długość |DP| oblicz długość |DB| =4|DP|
podziel na dwa i wyznacz wierzchołki A i C z wzoru na długość odcinka
22 mar 17:41
NiedzielnyMaturzysta: Ale jak mam obliczyć długość IDPI?
22 mar 17:47
a7: D=(0,2) P=(2,3)
|DP|=√5
|DB|=4√5
|AP|=|PC|=2√5
A=(xA, −2xa+7)
C=(xc,−2xc+7)
√(2−x)2)+(3+2x−7)2=2√5
x=0 i y=7 lub x=5 i y−3
analogicznie wyznaczamy punkt B DB=4√5
4√5=√x2+(1/2x+2−2)2
xB=8 yB=6 lub x=−8 yB=−2
22 mar 17:53
22 mar 17:53
a7: x=−8 y=−2 odrzucamy
22 mar 17:56
NiedzielnyMaturzysta: Jezus dziękuje zapomniałem o tym że D leży na osi OY i nie wiedziałem skąd mam go wziąć żeby
policzyć hyh 😓😓
22 mar 17:59