PW: Wyboru miejsc, na których stoi cyfra '2', można dokonać na
sposobów (jedna z cyfr musi być ostatnią cyfrą w zapisie dziesiętnym, 2 pozostałe na dowolnych
spośród pozostałych 9 miejsc).
Przy każdym takim wyborze pozostaje 7 miejsc, na których muszą wystąpić 4 jedynki − rozmieścić
je można na
sposobów. Pozostają 3 miejsca, na których muszą wystąpić 2 cyfry '5' − można je obsadzić na
sposoby. Cyfra '7' zajmie jedyne możliwe miejsce po dokonaniu trzech wcześniejszych wyborów.
Wszystkich liczb 10−cyfrowych opisanych w zadaniu jest więc
W odpowiedzi na drugie pytanie podajemy więc kolejno cyfry: 7, 8, 0.
Inny sposób rozwiazania − chyba bardziej klarowny:
Opisanych w zadaniu dziesięciocyfrowych liczb o ostatniej cyfrze jest '2', jest
| | 9! | | 5•6•7•8•9 | |
|
| = |
| = 5•6•7•2•9 = 3780 |
| | 2!4!2! | | 2•2 | |
− liczone są 9−elementowe permutacje z powtórzeniami, w których powtarzają się cyfry: '2'
(2−krotnie), '1' (4−krotnie) i '5' (2−krotnie).