Wyznacz wartość całki objętościowej
vezro: Wyznacz wartość całki objętościowej ∭Ω(x+yz) dxdydz
Ω={(x,y,z)∊R3; 0 ≤ z ≤ x2 + y2, |x| < 1, |y| < 1}
22 mar 23:09
jc: Objętość jest skończona. Obszar odpowiednio symetryczny. Funkcja nieparzysta.
Całka = 0.
22 mar 23:18
vezro: Zero też mi wyszło, ale nie byłem pewien co do wyniku.
A jak wygląda to w przypadku ∭
Ω(xy+z) dxdydz
Ω={(x,y,z)∊R
3: 0 ≤ z ≤ |x + y|, |x| < 1, |y| < 1}?
| | 28 | |
Czy wynik tej całki jest równy |
| ? |
| | 15 | |
23 mar 00:41
jc:
Całka =2∫−11 dx ∫−x1 dy ∫0x+y (xy+z)dz
=2∫−11 dx ∫−x1 [xyz+z2/2]0x+y dy
=∫−11 dx ∫−x1 [2xy(x+y)+(x+y)2] dy = ... = 4/3
ale może coś mylę.
23 mar 07:32
vezro: Obszar całkowania rozbiłem na obszary
Ω
1 = {(x,y,z)∊R
3: −1 < x < 1, −1 < y < −x, 0 < z < − x − y},
Ω
2 = {(x,y,z)∊R
3: −1 < x < 1, −x < y < 1, 0 < z < x + y}.
Całkowałem
| | 14 | |
∫−11∫−1−x∫0−x−y(xy+z) dzdydx = ... = |
| |
| | 15 | |
| | 14 | |
∫−11∫−x1∫0x+y(xy+z) dzdydx = ... = |
| |
| | 15 | |
Czy ogólna metoda postępowania jest okej?
23 mar 10:40
jc: Tak samo liczymy. Skąd ma 5 w mianowniku?
23 mar 10:44
vezro: | | z2 | |
∫−11∫−x1∫0x+y(xy+z) dzdydx = ∫−11∫−x1 [xyz+ |
| ]0x+y dydx = |
| | 2 | |
| | (x+y)2 | |
= ∫−11∫−x1 [xy(x+y)+ |
| ] dydx = |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= ∫−11∫−x1 [x2y + xy2 + |
| x2 + xy + |
| y2] dydx = |
| | 2 | | 2 | |
| | y2x2 | | xy3 | | xy2 | | x2y | | y3 | |
= ∫−11 [ |
| + |
| + |
| + |
| + |
| ]−x1 dx = |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 2 | | 6 | |
| | x4 | | x3 | | 5x | | 1 | |
= ∫−11 [− |
| + |
| + x2 + |
| + |
| ] dx = |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | x5 | | x4 | | x3 | | 5x2 | | x | | 14 | |
= [− |
| + |
| + |
| + |
| + |
| ]−11 = |
| |
| | 30 | | 24 | | 3 | | 12 | | 6 | | 15 | |
23 mar 11:30