planimetria
Patryk:

Dany jest trójkąt równoramienny o podstawie długości 10 i kącie 120°. Oblicz: Długość odcinka
poprowadzonego z wierzchołka kata rozwartego, który dzieli podstawę tego trójkąta w stosunku
1:4.
Mi wyszło tak:
d − szukana długość
tg30 = h / 5
x = 1/4 * 10 = 2,5
x
2 + h
2 = d
2
.....
d = 15
Będzie dobrze?
22 mar 20:05
salamandra: Gdzie jest kat 120? Pytanie retoryczne ale wole się upewnić
22 mar 20:11
salamandra: Aaa, ok, nie doczytałem
22 mar 20:11
salamandra: Jeśli „D” to ten odcinek, to dzieli ci na odcinki x i 4x a nie x i 3x
22 mar 20:12
wredulus_pospolitus:
Nie ... nie jest dobrze.
| | 5√3 | | 10√3 | | 10 | | 10 | |
skoro h = |
| to ramię trójkąta = 2*h = |
| = |
| < |
| = 10 |
| | 3 | | 3 | | √3 | | 1 | |
to jak niby d mogło Ci wyjść = 15

w końcu wiemy, ze h ≤ d ≤ ramię trójkąta
22 mar 20:15
wredulus_pospolitus:
proponuję:
1) wyznaczyć ramię trójkąta
2) wyznaczyć kąt przy podstawie
3) skorzystać z tw. cosinusów
22 mar 20:16
Patryk: Mój błąd, faktycznie powinno być x i 4x
22 mar 20:18