Wyraź jawnie wektory bazowe układów krzywoliniowych przez wersory układu kartezj
Mateusz : Mam takie zadanko:
Wyraź jawnie wektory bazowe wymienionych poniżej układów krzywoliniowych przez
wersory układu kartezjańskiego i zapisz tę transformację w postaci macierzowej
a) dla układu współrzędnych cylindrycznych: 𝑒𝜌̅, 𝑒𝜑̅ , 𝑒̅z
Wiedza z algebry u mnie nieco kuleje, stąd pytanie.
Mam tutaj to rozpisywać w taki sposób
że e𝜌̅=cos𝜑̅*ex + sin𝜑̅ *ey
i tak dalej?
gdzie e(x,y,z) to wektory bazowe układu kartezjańskiego. Jeśli tak, to o co chodzi z tą
postacią macierzową?
22 mar 14:23
22 mar 17:49
22 mar 17:53
jc:
x = r cos f
y = r sin f
z = z
P=(x,y,z)
Zmieniając jedną ze współrzędny porusza się po pewnej krzywej w przestrzeni.
Wydaje się, że należy znaleźć wektory styczne do takich krzywych.
ez= Pz = ez
er = Pr = cos f ex + sin f ey
ef = Pf = − r sin f ex + r cos f ey
22 mar 17:58
jc: Można to wszystko umieścić w macierzy
[ cos f sin f 0]
[−r sin f r cos f 0]
[ 0 0 1]
22 mar 18:00