zadanie z parametrem
jaros: Wskaż zbiór wszystkich wartości parametru a, dla których dziedziną funkcji określonych wzorem
| | x−2 | |
f(x)= |
| jest zbiór licz rzeczywistych. |
| | ax2=ax+1 | |
Podał by mi ktoś warunki do zadania wiem chyba ze funkcja w mianowniku nie może mieć miejsc
zerowych lecz to raczej nie wystarczy bo trzeba tez rozpatrzyć dla funkcji liniowej
22 mar 11:34
jaros: tam zamiast = ma być +
22 mar 11:35
salamandra: ax2=ax+1?
22 mar 11:35
Jerzy:
Jedyny warunek: Δ < 0
22 mar 11:37
salamandra: dla a=0
ax2+ax+1= 1 − funkcja stała
dla a≠0
ax2+ax+1=0
Δ=a2−4a
a2−4a≠0
a(a−4)≠0
a≠0 a≠4
dla a≠4
22 mar 11:38
Jerzy:
Dla a = 0 . f(x) = x − 2
22 mar 11:38
salamandra: dlaczego Δ<0?
22 mar 11:39
Jerzy:
Bo wtedy ( przy a ≠ 0 ) mianownik nie ma miejsc zerowych.
22 mar 11:40
salamandra: No tak, przecież, a ja obliczyłem wtedy kiedy ma JEDNO

no w każdym razie tylko odpowiednio
odczytaj teraz te wartosci jaros, bo Δ raczej dobrze obliczyłem
22 mar 11:41
jaros: Ok ja mam tak 2 warunki
1) 2)
a≠0 lub a=0
Δ<0
1) ma rozwiązania a∊(0;4)
2) a=0
Suma bo jest znak lub
Odp a∊<0;4)
i tak jest w odpowiedziach

dzięki
22 mar 11:46