równanie okręgu
Maciek: Wyznacz równanie okręgu o promieniu długości 8, który jest styczny do prostych o równaniach:
l: 3x – 4y + 10 = 0 i k: y=−3/4x
Proszę o pomoc, bo nie mam pojęcia od czego zacząć
22 mar 18:25
a7: zacznij od rysunku
22 mar 18:36
janek191:

l : 3 x − 4 y + 10 = 0
| | 3 | |
k : y = − |
| x ⇒4 y = −3 x ⇒ 3 x + 4 y = 0 |
| | 4 | |
S = (a, b) r = 10
Odległość S od tych prostych ma być równa 10:
| I 3a − 4 b + 10I | |
| = 10 ⇒ I 3a − 4 b + 10 I = 50 |
| √32 + 42 | |
| I 3 a + 4 b I | |
| = 10 ⇒ I 3 a + 4 b I = 50 |
| 5 | |
Będzie 4 okręgi
22 mar 18:46
janek191:
Tam zamiast r = 10 powinno być r = 8. pomyłka.
22 mar 18:51
Maciek: Dziękuje bardzo
22 mar 19:17