Zapisz wyrażenie
Martus: Zapisz wyrażenie 40000000*x6*10−5*(5y)2/0,0000001*x−4*y7*10−10 w możliwe
najprostszej postaci wiedząc ze x≠0 i y≠0
22 mar 22:51
a7: | | x10*1021 | |
mi wyszło 1021*x10*y−5= |
| |
| | y5 | |
ale mogłam gdzieś coś o któreś zero się pomylić
22 mar 23:16
wredulus_pospolitus:
licznik:
40'000'000*x
6*10
−5*(5y)
2 = 4*10
7*x
6*10
−5*25*y
2 =
= 100*10
7−5*x
6*y
2 = 10
4*x
6*y
2
mianownik
0,000'000'1*x
−4*y
7*10
−10 = 10
−7*x
−4*y
7*10
−10 =
= 10
−17*x
−4*y
7
licznik/mianownik = ....
22 mar 23:17
a7: wyszło to samo
22 mar 23:54