zwf
jaros: Witam mam funkcje f(x) = 9x − x3 oraz mam oblicze jej zwf w przedziale x∊<0;2>. Obliczyłem
sobie wartości na krancach oraz w ekstremach jednak jak sprawdzić wartości na granicach?
22 mar 17:50
Jerzy:
A o kakie granice pytasz ?
22 mar 18:12
Jerzy:
*jakie
22 mar 18:13
jaros: +∞ oraz −∞
22 mar 18:15
Jerzy:
Przecież masz dziedzinę ograniczoną do przedziału <0,2>
22 mar 18:18
salamandra: Po co ci granica przy −∞ i +∞
22 mar 18:20
salamandra: Licz pochodna i z tym dzialaj
22 mar 18:23
jaros: a ok XD
22 mar 18:23
jaros: nie no rozwiązałem juz
22 mar 18:24
a7:

f(x)=x(−x
2+9)=x(3−x)(3+x)
f'(x)=−3x
2+9
f'(x)=0
x
0=
√3 lub x
0=−
√3
f(
√3)=9
√3−
√33
zwf na podanym przedziale y∊<9
√3−
√33>
22 mar 18:24
Mila:
f(x)=9x−x3
Sprawdzamy, czy f(x) jest monotoniczna w przedziale <0,2>
f'(x)=9−3x2
f'(x)=3*(3−x2)
f'(x)≥0⇔x∊<−√3,√3>
dla x=√3 funkcja f(x) ma maksimum
dla x∊<0, √3> funkcja f(x) jest rosnąca , dla x∊<√3,2> jest malejąca
f(√3)=9√3−(√3)3=9√3−3√3
f(0)=0, f(2)=9*2−23=18−8=10
6√3>10, 0<10
fmax=6√3− największa wartość f(x) w przedziale <0,2>
fmin=f(0)=0
Zwf=<0,6√3> w przedziale <0,2>
22 mar 18:28
a7: oj u mnie zjadłam początek przedziału czyli zero i nie odjęłąm 9√3−√33=6√3, ech
22 mar 18:35