matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 21.5.2020
Zadania
Odp.
3
qwerty:
Czy funkcja ma granicę w punkcie 1
2
jacek:
Oblicz współrzędne obrazu punktu A=(2,3) w symetrii osiowej względem prostej o równaniu y=−3x−1
6
Ewa:
Dlaczego
a
0
,gdzie a jest liczbą rzeczywistą.Jest przy obliczaniu granicy domyślnego wykresu funkcji symbolem oznaczonym.Przeciez nie mozna dzielic przez 0
10
Opeus:
Rozwiąż równanie sin6x+cos3x=2sin3x+1 w przedziale ⟨0,π⟩.
3
RubikSon:
Rzucamy symetryczną monetą tak długo, aż uzyskamy orła, ale nie więcej niż 12 razy. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wykonamy parzystą liczbę rzutów.
3
Susanna Verononica:
Proszę o sprawdzenie mojego rozwiązania : Rzucamy symetryczną monetą aż do wyrzucenia pierwszego orła, ale nie więcej niż 5 razy.
9
Susanna Verononica:
Proszę o sprawdzenie mojego rozwiązania : Rzucamy symetryczną monetą aż do wyrzucenia pierwszego orła, ale nie więcej niż 5 razy.
2
Michal:
f(x)=(4−3k)x−k+7
6
qwerty:
√
1+x
+2
Oblicz lim
x→
∞
√
x
2
+1
11
Shaggy:
Część będę wdzięczny za zrobienie chociaż kilku zadań z tej strony: https://zapodaj.net/d69bcb1e61383.jpg.html
1
Minato:
(a, b, c) − c. arytmetyczny
29
mrw:
Ktoś wytłumaczy jak rozwiązać taką pochodną?
9
Lukasz:
Hej. Potrzebuje pomocy w tym równaniu. Próbowałem używać wzorów na różnicę kątów, sprowadziłem sin7x do sin4xcos3x+sin3xcos4x ale potem już nie wiedziałem do czego dalej dążyć. Pozdrawiam
9
zofia:
Dane są zbiory A={1,2,3}, B={5,6,7,8,9}. a) Ile jest wszystkich funkcji ze zbioru A w zbiór B?
7
Piotr:
√
x
2
−6x+9
−2|x+4|=1
2
Shaggy:
napisz równanie prostej równoleglej do prostej y=4x−7 i przechodzącej przez przez punkt (−2,3)
3
lola456:
Wyznacz ekstrema warunkowe funkcji: f(x
1
, x
2
, ... , x
n
) = x
1
2
+ x
2
2
+ ... + x
n
2
3
Nowy:
Wyznacz zbiór wartości funkcji, gdy podana jest jej dziedzina: a) Y=1 Df={−3,−2,−1,0,1,2}
2
Nowy:
Wyznacz dziedzinę funkcji h(x)=2x − 5 ,wiedząc, że jej zborem wartości jest zbiór: ZW={−7,−5,−1,3,11}
21
MD :
Znaleźć bok trójkąta równobocznego o wierzchołkach położonych na trzech prostych równoległych, oddalonych od siebie o a i b
5
ICSP:
a jak rozumiesz zapis n! ?
4
mr t:
Wykaż, że równanie x
8
+x
2
=2(x
4
+x−1) ma tylko jedno rozwiązanie rzeczywiste x=1 Policzyłem pochodna funkcji f(x)=x
8
+x
2
=2(x
4
+x−1)
0
123:
Sprawdź czy na każdej przestrzeni metrycznej (T,d) metryka d:T
2
→R jest funkcją ciągłą.
3
michał:
π
π
π
Wykaż, że 3sin
−sin
=4sin
3
9
3
9
2
czarniecki:
Na bokach AB i AC trójkąta ABC wybrano odpowiednio punkty K i L w ten sposób, że |BK | = |AL | . Punkt D jest środkiem odcinka BC . Przez punkty K i L poprowadzono proste
5
HH32:
Cześć, potrzebuję pomocy. Czy ktoś z Was może mi wyjaśnić jakie kroki powinienem podjąć aby rozwiążąć
17
Matfiz:
Wyznacz funkcję liniową f, aby dla dowolnego x rzeczywistego zachodził warunek f(4x+3) +8x = g(x), gdzie g jest funkcją liniową parzystą, do wykresu którego należy punk B = (5,−6)
4
czarniecki:
Podaj zbiór rozwiązań nierówności 2
x
+1≤6
x
2
Lukasz:
Ktoś mi wytłumaczy, jak przekształcić sin7xcos2x−sin2xcos7x=−1/2 na sin(7x−2x)=−1/2 ? Mam równanie 4sin7xcos2x=2sin9x−1 i doszedłem do tego momentu, i spojrzałem na rozwiązanie ale nie
9
Minato:
x = −4
8
Xyloo:
Jestem kompletnie zielony z tego, proszę o w miarę przejrzyste wykonanie zadań
0
Lila:
12. Niech zmienne losowe X
1
oraz X
2
mają jednorodny rozkład prawdopodobieństwa odpowiednio na odcinku [0, 1] i [−1, 0]. Zastosuj wyniki poprzednich
3
Alfred:
Janek mleczarz codziennie dostarcza mleko mieszkańcom ulicy Wspólnej. Czas, jaki mu to zabiera, ma rozkład normalny ze średnią 12 minut i odchyleniem 2 minut. Oszacuj liczbę dni w
16
ICSP:
Dla m = 1 dostajesz równanie f(x) = 1 Dla m = −1 dostajesz równanie f(x) = 1
5
zofia:
granica
√
x
+x
lim =
√
3x
−
√
3
x
x→0
+
1
1234:
√
x
− 10
oblicz granice lim
x→100
x − 100
3
Alfred:
Dla Z o rozkładzie N(0,1) oblicz: a) P(−1,377 < Z < 0,377)
1
Noname:
Dla jakich parametrów a i b funkcja f(x) jest ciągła?
1
Pajac:
Zbadaj ciągłość funkcji. Podaj punkty nieciągłości.
3
Pajac:
Wykaż, że równanie: x
4
−x
3
=x
2
−2x+2 ma co najmniej jedno rozwiązanie w przedziale (1;2)
17
nie umiem matematyki :
Cięciwy AB i CD przecinają się w punkcie E, |ÐAEC| = 45°. Wiedząc, że |AE| = 4, |CE| = 2, |ED| = 3, oblicz:
2
studentbiedak:
Pole trójkąta obliczono mierząc podstawę a=32,80 z błędem 0,02m oraz wyskość h=28,90m. Oblicz z jakim błędem średnim powinna być pomierzona wysokość h, aby błąd średni pola P nie przekroczył
14
zofia:
funkcja f(x)=x
2
−x+m
2
−m, gdzie m jest liczba rzeczywsita ma dwa miejsca zerowe takie ze x
1
,x
2
ze 3x
1
+2x
2
=m+1
3
DD:
qr = q + r + 5 qr − q − r = 5
2
zofia:
wykaz, ze jezeli suma a i b jest dodatnia to a
3
+b
3
/a
2
+b
2
≥a+b/2 pomnozylam przez 2 i a
2
+b
2
i ze wzorow skrocongo mnozenia mam
11
annabb:
którego kawałka nie umiesz?
3
zofia:
jak to zrobic
8
sandra:
Ze zbioru siedmiu liczb: ቊ1 − √2; 4ߨ ;
3
zofia:
:::rysunek::: Kąty BAD i ABC czworokąta ABCD mają miary równe 60°.