ekstrema warunkowe
lola456: Wyznacz ekstrema warunkowe funkcji:
f(x
1, x
2, ... , x
n) = x
12 + x
22 + ... + x
n2
| | x1 | | x2 | | xn | |
pod warunkiem: |
| + |
| + ... + |
| = 1 |
| | a1 | | a2 | | an | |
L(x
1, x
2,...,x
n, λ) =
| | x1 | | x2 | | xn | |
= x12 + x22 + ... + xn2 + λ( |
| + |
| + ... + |
| − 1) |
| | a1 | | a2 | | an | |
I teraz licząc pochodne cząstkowe nie wiem jak mam obliczyć punkty
dostaję coś takiego np.:
Jak rozwiązać to zadanie? Problem wydaje się prosty, ale raczej taki nie jest...
21 maj 18:31
: a z ta funkcją 2 zmiennych pod logarytmem dałas sobie radę?
21 maj 20:26
Adamm:
| | 1 | |
bi = |
| (takie oznaczenie okazuje się łatwiejsze) |
| | ai | |
G(x
1, ..., x
n) = b
1x
1+...+b
nx
n−1
grad G = (b
1, ..., b
n) ≠ 0
Rozwiązujemy układ równań
2x
i + b
iλ = 0, 1≤i≤n
b
1x
1+...+b
nx
n = 1
| | 1 | | 1 | |
mamy xi = − |
| biλ, skąd − |
| λ[b12+...+bn2] = 1 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | bi | |
xi = − |
| biλ = |
| |
| | 2 | | b12+...+bn2 | |
Teraz oznaczając x = (x
1, ..., x
n), b = (b
1, ..., b
n) możemy powiedzieć, że
| | b | |
x = |
| jest rozwiązaniem naszego problemu |
| | ||b||2 | |
Szukaliśmy po prostu ekstremów ||x||
2, pod warunkiem, że b*x = 1
21 maj 20:45
lola456:
Ojej, nigdy bym na to nie wpadła...
Naprawdę bardzo dziękuję za pomoc Adamm
21 maj 23:46