ΔACE jest podobny do ΔEBD gdyż kąty AEC i BED są wierzchołkowe a kąty ACE i EBD są oparte na
tym samym łuku więc równe sobie
| 4 | 2 | ||
= | x=.... | ||
| 3 | x |
| 9√2 | ||
PΔEBD wyszło mi | ||
| 8 |
Wykaż podobieństwo trójkątów AED i BEC (patrz tw. o kątach opartych na tym samym łuku).
Wykorzystaj zdobytą wiedzę do ułożenia odpowiedniej proporcji i wyliczenia |BE| = x
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! Czy to możliwe, że zadanie ma dwa rozwiązania?
Moim problemem było nazwanie tych odcinków − w zależności od tego, w którym miejscu
narysuję |ED|, skala podobieństwa tójkątów wygląda inaczej. Załóżmy, że odcinek |ED|
jest umiejscowiony w taki sposób, jak na rysunku − wówczas proporcje układają się tak:
2/4 = 3/x
Czy w tym rozumowaniu jest jakiś błąd, czy zadanie nie jest po prostu sprecyzowane?
zrobiłaś odcinki AD i BC zamiast AB i CD natomiast chyba chodziło Ci o to gdyby było tak ja na
rysunku to rozwiązanie byłoby rzeczywiście nieco inne
C musi być jednak jakby zawsze bliżej A, żeby spełnić warunki zadania (kąt AEC=45o i długości
odcinków). także chyba jednak jest to jedyne rozwiązanie, ale chyba rozumiem co miałaś na
myśli