pomozcie
zofia: Dane są zbiory A={1,2,3}, B={5,6,7,8,9}.
a) Ile jest wszystkich funkcji ze zbioru A w zbiór B?
co to znaczy ?
21 maj 19:22
getin:
Każda funkcja przyporządkowuje argumentom wartości
W tym przypadku
Liczby 1, 2 i 3 to argumenty funkcji (tworzą dziedzinę funkcji)
Liczby 5, 6, 7, 8 i 9 to przeciwdziedzina funkcji
Liczbie 1 możemy przyporządkować liczbę z przeciwdziedziny na 5 sposobów (bo jest pięć liczb w
przeciwdziedzinie)
Liczbie 2 tak samo na 5 sposobów
Liczbie 3 na 5 sposobów
Wszystkich funkcji jest 5*5*5 = 125 (reguła mnożenia)
21 maj 19:31
zofia: okey, własnie ja nie wiedzialam czy to liczba ze zbioru a przyporzadkowujemy liczby z a czy
odwrotni, dzieki!
21 maj 19:32
zofia: z a przyporzadkowujemy b** czy odwrotnie
21 maj 19:32
Mila:
f: {1,2,3}→{5,6,7,8,9}
wszystkich funkcji jest tyle ,ile jest ciągów 3−wyrazowych o wartościach ze zbioru B,
który ma 5 elementów
53
liczbie 1 możesz przyporządkować wartość na 5 sposobów
liczbie 2 możesz przyporządkować wartość na 5 sposobów
liczbie 3 możesz przyporządkować wartość na 5 sposobów
np.
1) f(1)=5, f(2)=6, f(3)=7 masz funkcję różnowartościową
albo
2) f(1)=5, f(2)=5, f(3)=5 masz funkcję stałą
itd
21 maj 19:35
21 maj 19:36
zofia: Dzikuje Ci bardzo! nie zauwazalam ze napisałas rozwiazanie
21 maj 19:40
zofia: a jeszcze to do tego zadania
Ile jest wszystkich funkcji rosnących ze zbioru A w zbiór B?
21 maj 19:40
zofia: i jeszcze do tych ciagow rosnacych czy jest ktos w stanie mi wytlumaczyc
oblicz liczbe permutacji zbioru A={1,2,3,4,5,6,7,8}
w ktorych 1,2,3 wystepuja w porzadku rosnacym
| | | |
dlaczego w odpwiedziach mam ze | rozumiem ze to jest liczba utworzonych ciagow, ale skad |
| | |
mam wiwedziec ze sa one napewno rosnace
21 maj 19:56
Mila:
f: {1,2,3}→{5,6,7,8,9}
Liczba funkcji rosnących:
3 różne elementy ze zbioru B możesz wybrać na 10 sposobów
np. {5,7,8}
Możesz te elementy ustawić na 3! =6 sposobów, ale tylko
ciąg: (5,7,8) jest rosnący i tylko jeden ciąg: (8,7,5) jest malejący
| | | |
1) Liczba funkcji rosnących | =10 |
| | |
| | | |
2) Liczba funkcji malejących też | =10 |
| | |
3) Liczba funkcji stałych 5
4) liczba funkcji różnowartościowych 5*4*3=60
21 maj 20:36