Pomocy!!! chociaż od czego zacząć
MD : Znaleźć bok trójkąta równobocznego o wierzchołkach położonych na trzech prostych równoległych,
oddalonych od siebie o a i b
21 maj 16:43
ICSP:

Widzę to tak, ale to chyba za proste.
21 maj 17:14
MD : Wtedy jest równoramienny. Te proste równoległe muszą przechodzić przez każdy wierzchołek jedna
21 maj 17:17
a7:

może chodzi o takie ułożenie prostych?
21 maj 17:17
MD :
21 maj 17:18
a7: 17:14 jest równoboczny o boku b
21 maj 17:19
a7:
21 maj 17:26
a7: jest to chyba trójkąt równoboczny w pisany w kwadrat o boku a+b
21 maj 17:28
a7: (a+b)2+a2=x2 x=.......
21 maj 17:29
a7: b
2+b
2=x
2 x=b
√2
21 maj 17:31
a7:

nie poprzedni trop nie był dobry
21 maj 17:34
a7: jeśli a=b to bok x=a+b
21 maj 17:38
a7:
21 maj 17:40
a7:

rysunki pomocnicze
21 maj 17:43
a7:
21 maj 18:01
MD : właśnie do tego momentu doszedłem i nie mam pojęcia z jakiej zależności skorzystać
21 maj 18:16
a7: właśnie myślę, mam trzy Pitagorasy z trzema niewiadomymi, ale w drugich potęgach
21 maj 18:17
a7: chyba wyszło
21 maj 18:25
a7:
CD=d AE=e
x2=a2+d2
x2=b2+e2
x2=(a+b)2+(d−e)2
zgadza się?
21 maj 18:27
a7: dodajemy I i II
2x
2=a
2+b
2+d
2+e
2
podstawiamy do III
x
2=a
2+b
2+
2+d
2+e
2+2ab−2de
x
2=2x
2+2ab−2de
x
2+2ab=2de
(x
2+2ab)
2=4d
2e
2
d
2=... e
2=....
x
4+4abx
2+4a
2b
2=4(x
4−x
2b
2−a
2x
2+a
2b
2)
3x
4−4x
2(b
2+a
2+ab)=0
x
2(3x
2−4(a
2+b
2+ab))=0
Δ=0−4*3*(−4(a
2+b
2+ab))
√Δ=4
√3(a2+b2+ab)
===================
21 maj 18:35
MD : dzięki, muszę to przetrawić
21 maj 18:40
a7: d2=x2−a2 e2=x2−b2
21 maj 18:45