studia pochodne geodejza
studentbiedak: Pole trójkąta obliczono mierząc podstawę a=32,80 z błędem 0,02m oraz wyskość h=28,90m. Oblicz z
jakim błędem średnim powinna być pomierzona wysokość h, aby błąd średni pola P nie przekroczył
+/− 0,20m2
21 maj 11:28
Bleee:
| | a*h | | (a ±0.02)*(h ± x) | | ah | | ±0.02*h ± x*a ± 0.02*x | |
pole trójkąta = |
| = |
| = |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
więc sprawdzasz dla jakiego x > 0 mamy:
| | 0.02*h + x*a + 0.02*x | |
0 ≤ |
| ≤ 0.2 |
| | 2 | |
21 maj 11:43
studentbiedak: dzieki
21 maj 16:25